Volt belügyi tisztek is a gyanúba keveredett alapítványnál

Földesi-Szabó László mellett, aki állítólag főrendőr volt és alezredesként szerelt le, a Herba Hungary Rt. jelenlegi vezérigazgatója is aközött a hat ember közt van, akiket még vasárnap helyeztek előzetes letartóztatásba egy másfél milliárdos csempészet miatt – értesült a Független Hírügynökség. Az ügyben vizsgálódó Vám- és Pénzügyőrség egy keddi sajtótájékoztatón újságírói kérdésre hivatalosan csak annyit erősített meg, hogy a cégcsoportot vizsgálják, konkrét neveket azonban nem mondanak.

Földesi-Szabó László volt az, aki az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjeként segített hazahozni Törökországból Mehmet Karcsit. Vasárnap helyezték előzetes letartóztatásba, mert a vámosok gyanúja szerint az alapítványát felhasználva részt vett egy nagyértékű csempészetben. A VPOP korábbi közleménye szerint 2004. májusa óta társaival hoztak be Magyarországra a Távol-Keletről főként gyümölcskonzerveket, amelyet úgy tüntettek fel, mintha azt az alapítvány kapta volna, így vámmentesen kezelték. Később azonban kiderült, hogy a 8500 tonna árut eladták. A ki nem fizetett vám és áfa összege 1,2 milliárd forint.

A pénzügyőr nyomozók hat embert vettek az üggyel kapcsolatban őrizetbe, köztük Földesi- Szabó Lászlót – erősítette meg korábban a Független Hírügynökség értesüléseit Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. Vasárnap mindannyian előzetes letartóztatásba kerültek.

Úgy tudjuk, hogy Földesi-Szabó László, az alapítvány kuratóriumi elnöke korábban titkosszolgálati operatív feladatokat látott el, a 90-es évek végén büntetőeljárás miatt alezredesként szerelték le. Később azonban a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére nyugállományú ezredesnek nyilvánították.
Az alapítvány kuratóriumi tagja volt egyébként – a honlapjuk szerint – a tavaly elhunyt Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori első embere.

Úgy tudjuk, hogy a letartóztatottak közt van még a Herba Hungary Rt. vezérigazgatója is. A Herba cégcsoport az Egymásért Alapítvány honlapján kiemelt támogatóként van feltüntetve.

Sipos Jenő a Független Hírügynökség megkeresésére annyit közölt, hogy vizsgálják a cégcsoportot, azt nem árulta el, hogy annak vezérigazgatója valóban a gyanúsítottak között van-e.