Helyi közélet

2010.10.28. 16:45

Bezárták a vilmányi iskolát, mert nincs pénz fűtésre

<p>Vilmány - Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vilmány általános iskolájában, mert nincs pénz fűtésre. Egyelőre azt sem tudják, mikor folytatódhat az oktatás az intézményben. A polgármester szerint az önkormányzatnál arra sincs forrás, hogy üzemanyagot vegyenek az autóba, vagy papírt a nyomtatókba.</p>

Sztankai Szabolcs az iskola igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: a szünetet hétfőn rendelték el, a szülőket még a múlt héten értesítették. A gázt még májusban kikapcsolta a szolgáltató a kifizetetlen számlák miatt. Az új tanévben eddig tudtak tanítani úgy, hogy a pedagógusok és a gyerekek rétegesen öltözve, olykor dzsekiben, kabátban vettek részt az órákon. A tantermekben jelenleg 10-14 fok van tette hozzá az igazgató. Mint elmondta, az elmaradt napokat szombati tanítási napok beiktatásával igyekeznek pótolni, de megpróbálnak egy-egy napot lecsípni a téli- és a tavaszi szünetből is. Azt azonban nem tudta megmondani, mikor lépheti át újra az iskola küszöbét a 210 tanuló.

Melegh Károly polgármester hozzáfűzte: több millió forinttal tartoznak a gázszolgáltatónak és számlájukra a Magyar Államkincstár is inkasszót tett. Hogy pontosan miért, még nem tudja, mert újonnan megválasztott faluvezetőként csak néhány hete van hivatalban. Ezért nemcsak az iskola működtetésére nincs pénzük, de az önkormányzati járműveket sem tudják üzemanyaggal feltölteni és nincs papír a polgármesteri hivatal nyomtatóiban. A polgármester elmondta: az iskolát akkor tudják újra működtetni, ha pénzt kapnak a működésképtelenné vált önkormányzatok számára kiírt pályázaton. Ugyanis egyetlen bevételi forrásuk az állami normatíva, a helyi adók mértéke elenyésző.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában