Volt, ahol kárt okozott a fagy Borsodban

Orosz János gyümölcsösében
Orosz János gyümölcsösében - © Fotó: Tóth Balázs
Miskolc – Az alacsonyabban fekvő­­ területeken károk lehetnek a gyümölcsösökben.

Göncön megúszták a fagyot, Mezőnyárádon viszont nagy kárt okozhatott az áprilisi hideg. Húsvét után szokatlanul hűvösre fordult az időjárás, a hegyekben hó is esett, s nagy volt a szél is, hajnalban több helyen mínuszokat mértek.

Magasabban fekvő rész

– Göncön is láttunk reggel befagyott tócsákat, de a barackosok megúszták a fagykárt. Szerencsére ez magasabban fekvő rész, innen lefolyik a hideg levegő a mélyebben fekvő területekre. Ugyanakkor ez nem véd meg attól, ha a széllel jön a hideg. Itt viszont nem erről volt szó, hanem azért voltak mínuszok, mert éjszaka derült volt az ég. A kajszibarack rövid ideig, tehát nem 10-12 órán keresztül, de kibírja a mínusz másfél-két Celsius-fokot, s a szamócánál, a szilvánál és a cseresznyénél sem láttuk nyomát károsodásnak. Inkább a szőlő és a dió érzékeny az áprilisi fagyra, valamint az akác is. Utóbbi a méhek miatt különösen fontos növény – mondta Molnár Barnabásné. Hozzátette, bár Göncön és Boldogkőváralján nem tapasztalták, de úgy tudja, hogy Szikszó környékén okozott kárt a mostani hideg.

Mezőnyárádon sem örültek a hűvös és viharosan szeles időjárásnak. Orosz János vállalkozó, családi gazdálkodó elárulta, néhány napja ötórás éjszakai fagy volt, amelynek mélypontja mínusz 2,6 Celsius-fok volt. Ez a kajszit kis gyümölcsös állapotban érte.

Rövidesen kiderül

– A mínusz kettő körüli fagy oly mértékben károsítja, hogy akár százszázalékos terméskiesés is lehet. Egy héten belül kiderül, mennyi lesz a kár. Ami megfagyott, a későbbiek során is lepereghet, akár az érés előtti időszakban is előfordulhat hullás, ami a fázásból ered – magyarázta Orosz János.

Hozzátette, őszibarackosa és almása is van, az Idared alma virágzásban van, a néhány Celsius-fokos pluszban és a nagy szélben viszont a méhek nem jönnek ki, nincs beporzás, még a hűvösebb hőmérsékletet jobban tűrő poszméhek sem jártak. A háziméhek 12-13 Celsius-fok alatt nem jönnek ki a kaptárból. A hideg tehát az almát a kötődésben fogja károsítani, de a terméskezdemények is megfagytak, itt is előfordulhat akár százszázalékos kár is. Az őszibaracknál ugyanez a helyzet. Mint mondta, védekezni nem lehetett, sem felső öntözéssel, sem paraffingyertyával, sem hagyományos füstöléssel. Ezek egyrészt nagyon költségesek, másrészt az erős szél miatt megvalósíthatatlanok lettek volna.

ÉM-TB


A téli fagy is okozhat fapusztulást

Mezőnyárádon a téli kemény fagyok is okoznak károkat, Orosz János szerint mínusz 21,1 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, de többször mértek mínusz 20 Celsius alatti hideget. Eközben pedig voltak pozitív hőmérsékleti viszonyok is nappal, ha pedig ilyen fagyok jönnek utána, a háncs szétrobban, elpusztul a növény. Ezzel és ágelhalásokkal is számolni kell. Molnár Barnabásné szerint Göncön a téli nagy hidegek idején nappal is borús volt az ég, nem sütötte meg a nap a fákat, és nem volt nagy hőingadozás sem, s mínusz 20 Celsius-foknál sem volt hidegebb, ezt még elviselték a növények, ezért nem várható nagy fapusztulás.