Volán bérharc – a bíróság elutasította a Kapos volán és a szakszervezetek kérelmét

A bíróság elutasította a Kapos Volán Autóbuszközlekedési Szakszervezet és több más buszos érdekképviselet együttesen benyújtott kérelmét, melyben a még elégséges szolgáltatások megállapítását kérték, sztrájk idejére.

A szakszervezetek ugyanis a bérharc részeként március 10-ére sztrájkot hirdettek meg. A Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz február 21-én nyújtottak be kérelmet az ilyenkor szükséges még elégséges szolgáltatások megállapítására, de ezt a héten hiányosságok miatt elutasította a bíróság.

Bírósághoz azért kellett egyébként fordulniuk a szakszervezeteknek, mert 2010. december 31-ével módosították a sztrájktörvényt. Ennek értelmében a jövőben csak akkor jogszerű egy sztrájk, ha a két oldal megállapodik a még elégséges szolgáltatások mértékéről, vagy – megállapodás hiányában – bíróság dönt erről.

A Kapos Volán Autóbuszközlekedési Szakszervezet, az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója Baranya Megyei Független Szakszervezete, a “DÁM” Független Autóbuszvezetők Szakszervezete és az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége a sztrájk idején még elégséges szolgáltatás megállapítása miatt nyújtott be kérelmet a munkaügyi bírósághoz. Kérelmezettként a Kapos Volán Zrt.-t, a Pannon Volán Zrt.-t és a Gemenc Volán Zrt.-t jelölték meg – ezeknél a társaságoknál helyeztek kilátásba sztrájkot. A bíróságnak azt kellett vizsgálnia, hogy a kérelem megfelel-e a Polgári Perrendtartás szabályainak, illetve, hogy lefolytatták-e a Munka Törvénykönyve és a sztrájktörvény rendelkezéseiben előírt előzetes eljárást.

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint a kérelem több okból sem felelt meg a nemperes eljárásban alkalmazandó perrendtartási szabályoknak. A bíróság több ténybeli hiányosságot is talált, ezért a munkaügyi bíróság a fentiekre tekintettel a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

A bíróság felhívta a kérelmező szakszervezetek figyelmét, hogy az előzetes eljárás akkor lehet a jóhiszemű és tisztességes eljárás szabályainak is megfelelő, ha a bérkövetelésekről folytatott munkaügyi vitában a résztvevők világosan és egyértelműen megjelölik az álláspontjukat és meghirdetik a sztrájkot. A sztrájkot meghirdető közleményben szerepelnie kell, hogy a bértárgyalások alapján ki, milyen konkrét követelés miatt, melyik napra, mikortól, melyik munkáltatónál hirdeti meg a sztrájkot. Az elégséges szolgáltatásokra vonatkozóan pedig részletes, adatokkal alátámasztott ajánlatot tesznek, ezekről részletes, dokumentált egyeztetést folytatnak le. Ezek voltak ugyanis egyebek mellett azok a fő hiányosságok, amelyek miatt elutasították a kérelmet a munkaügyi bíróságon.

– Független Hírügynökség –