Vojtina: jubileumi idény

Vojtina: jubileumi idény
Városi bábszínházként a 13. évadát nyitotta meg a Vojtina augusztus 25-én. A kapunyitó rendezvény augusztus 28-án egész napos programmal várja a kicsiket és nagyokat a bábszínházba, illetve az épület elé.

Városi bábszínházként a tizenharmadik évadát nyitotta meg a Vojtina augusztus 25-én. A társulati ülésen többek között a következő év programjairól, terveiről szólt Absóth Anikó, a színház igazgatója. A Kálvin téri épületben immár a negyedik évad indul, vasárnap, az Idesüss a Figurásra! című programmal.

A harminc éve alakult Vojtina Bábegyüttes évfordulóját szakmai találkozóval és kiállítással ünneplik, illetve a Szervusztok, pajtikák! tárlat is járja a magyarországi bábszínházakat, mely az évad második felében a Visegrádi Alaphoz tartozó országokban vendégeskedik majd. Az idény első előadását, a Mátyás, a furfangost szeptember 5-én a nyíregyházi Vidor Fesztiválon láthatják a nézők, majd a határon túli magyar társulatok fesztiválján, Kolozsváron adják elő a Tökmag Tom és Hórihorgas Tomot szeptember 24-én.

A 2005/2006-os évadban öt új bemutatóval kedveskedik a bábszínház, köztük a Lengyelországban színész és rendező szakon idén végző Micsa Mónika vizsgarendezése, a Mese Pipó hercegről című előadással. A vendég bábszínházak meghívása is a tervek között szerepel, havonta egy alkalommal – mondta el az igazgató.

A Játszóházban a mese éve jegyében játszóműhely, illetve három új bemutató várja a kicsiket. Sem a foglalkozásokból, sem az előadásokból nem maradnak ki a sajátos nevelési igényű gyermekek sem, sőt, az integráció jegyében havonta egy délelőtt vegyes közönségnek szól. A családi hétvégék a kézműves és a dramatikus jellegű játékokkal ebben az évadban is folytatódnak, a tervek között szerepel továbbá mesemondókkal és mesét játszókkal érdekes műhelybeszélgetések és előadások tartása is.

A Kárpát-medence egész területéről várják majd a jelentkezőket a gyermek mesemondók versenyére és találkozójára. Az évad során előreláthatólag nyolc kiállítást láthatnak az érdeklődők.

Az anyagi gondok sajnos a Vojtina Bábszínházat sem kerülik el, a minisztériummal évek óta elhúzódó szélmalomharc az idén kevesebb központi támogatást jelent, melynek kiegészítése októberben várható – hallottuk Asbóth Anikótól. A színház csapata az évad sikerességére összpontosít, melynek kapunyitó rendezvénye vasárnap várja egész napos programokkal a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Vojtina: kapunyitó rendezvény

A Vojtina kapunyitó rendezvénye augusztus 28-án egész napos programmal várja a kicsiket és nagyokat a bábszínházba, illetve az épület elé. Napindító forgatag kezdődik 10 órakor a műsor idejére lezárt parkolóban, ahol a gólyalábasok és figurások, körhinta, csúzlizda és kamera obscura (a fényképészet kezdeteit felidéző szerkezet, melyet használhat mindenki) indítja a programokat.

INFO
A rendezvény ingyenes, az előadásokra a Vojtina pénztárában lehet belépőt – akár napijegyet is – váltani.
Az érdekességek mellett ízelítőt kaphatnak az érdeklődők a színház műsorából; fél tizenegytől három rövid részlettel kedveskednek a nézőknek, majd a Szabadkai Gyermekszínház adja elő táncos műsorát, illetve – az előzetes műsortól eltérően 11.30-kor – az örökifjú díszvendég, Kemény Henrik is fellép.

Délután a pécsi Márkuszínház Országos Gyermekszínházi Szemlén díjat nyert előadása, a Mátyás király szárnyai, majd fél négytől koncert várja a rendezvény résztvevőit. A nap zárásaként a kijevi Dakh Színház társulata Shakespeare III. Richárdját adja elő, mely a zenére, a mozgásra és egy különleges jelrendszerre épül. A nap folyamán a programok mellett a kicsiket kint és bent játékok, a nagyokat pedig büfé és sör várja.

S. A. A