Helyi közélet

2012.10.23. 11:33

Távhőügy: jó a rendelet?

Miskolc, Budapest - Interpellált a képviselő távhőügyben a rendelet módosításáért, a válasz szerint van már működő rendelet.

Miskolc, Budapest - Interpellált a képviselő távhőügyben a rendelet módosításáért, a válasz szerint van már működő rendelet.Mint ahogy korábban bejelentette, interpellált a parlamentben távhőügyben Sebestyén László országgyűlési képviselő „Rendeletben szabályozzák a maximális távhődíjat!” címmel. A felszólalást az igazságtalan távhőszámlák indokolták: azokban a panelházakban, ahol költségelosztókat szereltek fel a földszinti és a szélső lakásokban élők fizetik ki szinte a ház teljes fűtését. (A témával többször is foglalkozott portálunk.)

A fideszes képviselő azt javasolta, hogy olyan rendszert kellene kidolgozni, amely az igazságos, arányos hőmennyiséget számlázza, és kizár minden szubjektív elemet, amelyek a számlák végösszegét torzítanák. Arról is beszélt, hogy bár létezik olyan rendelet, amely korrekciós tényezőket tartalmaz, de aki kevesebbet fizet, az nem fogja a lakószövetkezetben megszavazni a többet fizetők javára azt, hogy megfelelően átalakítsák ezeket a díjmegosztási arányokat. A képviselő – mivel kifutott az időből – nem tudta befejezni mondandóját.

Dr. Fónagy János nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár is kijelentette válaszában, hogy társadalmilag nem igazságos a rendszer, amelyik szerint kizárólag a költségosztók alapján számlázták ki a díjakat. Hangsúlyozta viszont, hogy a kormány olyan rendeletet dolgozott ki és fogadott el, amelyik alapján – ha a tulajdonosi közösség fűtési költségmegosztókat alkalmaz – a távhődíj 30-50 százalékát légköbméter arányosan, a többit részét pedig a fogyasztás alapján kell kiszámítani.

„Abban is tökéletesen igaza van a képviselő úrnak, hogy sok múlik a társaság közgyűlésének a döntésein, ugyanakkor ennek megvannak a maga szabályai, és a közgyűlési döntéseknél megvan a megfelelő minoritásvédelem” – hangzott el a válaszban. (A minoritás kisebbséget jelent – a szerk.)

Arra, hogy mit szólnak a válaszhoz azok, akik a rendelet megváltoztatásában bíztak, s hogy mire elég a „minoritásvédelem”, visszatérünk.

ÉM-HM


Az interpelláció és a válasz teljes szövege

ELNÖK: Köszönöm szépen, miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Sebestyén László, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a nemzeti fejlesztési miniszternek: "Mi a kormány javaslata a távfűtéses panellakásokban élők költségeinek arányosítására?" címmel. Kérdezem a képviselő urat, elfogadja-e Fónagy János államtitkár úr személyét válaszadásra. (Sebestyén László: Igen, természetesen elfogadom.) Köszönöm. Öné a szó, képviselő úr.  

SEBESTYÉN LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A távfűtéses lakások távhődíjának elszámolásával kapcsolatban több reklamáló fogyasztó keresett meg Miskolcon, de a probléma országosnak tekinthető, ezért kérem a súlyának megfelelően kezelni. A panellakások felújítása a ház szigetelésén, a nyílásszárók cseréjén kívül tartalmazta a fűtés korszerűsítését is, az úgynevezett költségmegosztók felszerelésével együtt. A panelprogram költségeit a lakók nagy nehezen kifizették, bízva a fűtésszámláik csökkenésében. A felújítási munkálatok végeztével viszont néhány helyen azt tapasztalták, hogy jelentős mértékben nőtt a távhőszámlák végösszege. Botrányos, hogy a távfűtéses lakásokban lakóknak esetenként irreálisan magas fűtésszámlák érkeznek, amelyeket a lakóknak be kell fizetniük, azután esetleg pereskedhetnek.

Javasolom törvényileg vagy kormányrendeletben szabályozni egy adott légköbméterű lakás maximális távhődíját, vagy a hőszolgáltatók vizsgálják felül a lakóközösségek által megállapított költségmegosztási arányokat. Olyan rendszert kell kidolgoznunk, amely az igazságos, arányos hőmennyiséget számlázza, és kizár minden szubjektív elemet, amelyek a számlák végösszegét torzítanák. Az nem reális, hogy egy 36 négyzetméteres garzonlakás tulajdonosa, aki a ház szélén vagy a legalsó szinten helyezkedik el, többet fizessen egy lényegesen nagyobb lakás tulajdonosánál, akinek a lakása esetleg a ház közepén van. A távfűtéses panellakásokban lakóknak védelmet kell nyújtani, és igazságos fizetési rendszert kell felállítani, főleg a mai helyzetben, amikor a családok bevételének egy része a rezsiköltségek kifizetésére megy el.

A kérdésem: mivel tudjuk segíteni a lakók érdekeit és a távhőszolgáltató társaságok kintlévőségeinek csökkentését? Segítő válaszát várom. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(15.30)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Fónagy János államtitkár úrnak.

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ön előtt is ismert, a kormánynak folyamatos törekvése a háztartások rezsiköltségének szinten tartása, és ahol lehetőség van arra, a csökkentése.

Az ön által felvetett probléma ismert: a társasházon belül az egyes lakások - az azonos komfortszint biztosításához - hőfogyasztása a lakás elhelyezkedésétől függően jelentősen eltérhet. Nyilvánvaló, hogy egy északi elhelyezkedésű, alul például egy fűtetlen garázst magáénak tudó szélső lakás távhőszámlája bizony jelentős mértékben meghaladja egy minden oldalról körüllakott, mondjuk, déli fekvésű lakás díját.

Ezért társadalmilag nem volt igazságos az az egyes társasházak által alkalmazott elszámolási rendszer, amely szerint számlázásra kizárólag a költségosztók alapján került sor. A kormány a helyzet kezelése érdekében kidolgozta és elfogadta a távhőszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási jogszabályát módosító kormányrendeletet. Ennek értelmében fő szabály: ha a tulajdonosi közösség fűtési költségmegosztó alkalmazásáról döntött, akkor az elszámolási időszakban igénybe vett fűtési hőmennyiségének legalább 30, de legfeljebb 50 százalékát az épületrészek fűtött légtérfogata arányában, a fennmaradó részét fogyasztásarányosan, a fűtési költségmegosztók leolvasott adatainak alapulvételével és azoknak a rendelet mellékletében szereplő korrekciós tényezőkkel történő módosításával számított értékei arányában kell az épületrészek között felosztani.

Ha megengedi, majd folytatom a viszonválaszban.

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszonválaszra megadom a szót a képviselő úrnak.

SEBESTYÉN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm én is. Folytatnám az előbbi mondókát. A távhőszámla folyamata hogy is néz ki? A panelprogramban részt vett társasházak a felújítási munkákat megelőzően lakógyűlést hirdettek meg, amelyen a lakók egy része volt jelen. Döntöttek, ki milyen arányban vesz részt a távhőszámlák fizetésében, amennyiben nem került beépítésre egyedi mérésre alkalmas hőfogyasztásmérő, hanem egyéb költségmegosztási elv alapján történik az elszámolás.

Ezeket a korrekciós szorzókat a lakók mára vagy igazságtalannak tartják, vagy pedig kezdettől fogva nem is értették, mik is ezek a költségmegosztási arányok, korrekciós szorzók, vagy hogyan is vannak ezek kiszámolva. A korrekciós szorzó mértéke függ a lakás elhelyezkedésétől, fekvésétől. A szorzó megállapítását a 104/2011. kormányrendelet a lakóközösségekre és a közös képviselőkre bízta, ezt a távhőszolgáltatók elfogadták. Igen ám, az a probléma, hogy jelen pillanatban aki kevesebbet fizet, az nem fogja a lakószövetkezetben megszavazni a többet fizetők javára azt, hogy megfelelően átalakítsák ezeket a díjmegosztási arányokat. Illetve a fogyasztási mennyiségek megállapítására két lehetőség van...(Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Bocsánat, elnök úr, egy mondatom van.

ELNÖK: Mondja, mondja, mondja!

SEBESTYÉN LÁSZLÓ (Fidesz): Az egyik: a hőközponti leolvasott mennyiséget a szolgáltató elküldi a közös képviselőnek, aki a díjmegosztási arányokat figyelembe véve kiszámolja a lakás fogyasztását. A másik, hogy egy külső cég leolvassa az adatokat, kiszámítja a díjmegosztási arányokat...

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr...

SEBESTYÉN LÁSZLÓ (Fidesz): Ezt a rendszert kell átalakítani a lakosság érdekében. Segítő szándékát köszönöm. (Közbeszólások a Jobbik padsoraiból, többek között Dúró Dóra: Ezt tanítani kellene! - Szávay István: 12-es betűméret...)

ELNÖK: Megadom a szót Fónagy államtitkár úrnak, és kérem a képviselő urat, legközelebb próbálja egy percben befejezni.

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Valóban nehéz ezt 60 másodperc alatt megválaszolni. A lényeg az, hogy továbbra is vannak korrekciós tényezők, amelyek a földszint, a legfelsőbb emelet, égtáj szerint, valamint egyebek alapján különböztetnek. Abban is tökéletesen igaza van a képviselő úrnak, hogy sok múlik a társaság közgyűlésének a döntésein, ugyanakkor ennek megvannak a maga szabályai, és a közgyűlési döntéseknél megvan a megfelelő minoritásvédelem.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában