VM: meteorológiai törvényjavaslat készül

Budapest, 2012. október 15., hétfő (MTI) – A Vidékfejlesztési Minisztérium azt tervezi, hogy még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé terjeszti a meteorológiáról szóló törvényjavaslatot.

Fazekas Sándor miniszter ezt a szocialista Szabó Imre írásbeli kérdésére válaszul közölte, jelezve: a tárca érintett szakmai részlegein jelenleg folyamatban van a törvénytervezet kidolgozása.

A tárca célja, hogy a meteorológiai tevékenységről egy szakmailag teljes mértékig megalapozott jogszabály szülessen, amely tartalmazza a meteorológiai tevékenységet végző személyek jogait és kötelezettségeit, illetve a meteorológiai előrejelzés és a veszélyjelzés végzésének feltételeit, továbbá a meteorológiai szolgáltatás és operatív kutatás anyagi alapjainak egyértelmű biztosítását – olvasható a válaszban.

A parlamenti honlapon elérhető tájékoztatásában Fazekas Sándor felidézi, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat működésének szabályait jelenleg kormányrendelet állapítja meg, de az annak életbe lépése óta eltelt idő, valamint a bekövetkezett változások indokolttá teszik a jogszabály felülvizsgálatát. “A hazai meteorológia mintegy 140 éves hagyományra épülő, rendkívül kiterjedt tudáshalmazt felölelő önálló diszciplína, a mindennapi élet szerves része, a gazdaság és gazdálkodás fontos befolyásoló tényezője, a jövő problémáinak megoldásában komoly szerepet játszó tudomány és erőforrás” – írta a tárcavezető.

– MTI –