VM: kezdődnek az idei határszemle ellenőrzések

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elrendelte az idei határszemle ellenőrzéseket – hívja fel az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét a tárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

 

A közlemény emlékeztet: a határszemlén az ingatlanügyi hatóság – azaz a földhivatal – elsősorban a termőföld védelméről szóló 2007-es törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzi.

A jogszabály arra kötelezi a földhasználót, hogy a termőföldet a művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítsa, vagy a termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozza. A szőlőket és gyümölcsösöket kizárólag a művelési águknak megfelelő termeléssel lehet hasznosítani – jegyzi meg a közlemény. Hozzáteszi: a hasznosítási kötelezettség felróható elmulasztása földvédelmi bírság kiszabását vonja maga után.

A VM külön is felhívja a figyelmet, hogy a határszemle ellenőrzések – a hasznosítási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése mellett – kiterjednek a termőföldek engedély nélküli igénybevételének feltárására, valamint a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségének vizsgálatára is.

Az idei határszemle ellenőrzések egyik kiemelt célja a zártkerti földrészletek hasznosítási kötelezettségének a vizsgálata.