VM: június 1-jéig lehet jelentkezni az állam által finanszírozott földmegosztásra

Budapest, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – Az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének államilag finanszírozott lehetőségével június elsejéig lehet élni – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az önálló ingatlan iránti kérelmeket eddig a határidőig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalokhoz, a jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, vagyis ezt követően csak saját költségen, összetettebb eljárásban, a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.évi IV. tv (Ptk.) alapján szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon.

Jelenleg mintegy 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van Magyarországon. Ez mintegy 272 000 darab földrészletet és 2 millió tulajdonost jelent.

Az Országgyűlés 2012. január 1-jei hatállyal módosította a Földrendező és földkiadásról szóló törvényt, amely kimondja: a 2012. június 1-jéig kérelmezett földmegosztás költségét az állam viseli. A jogszabály alapján, ha a földkiadási eljárás eredményeként létrejött osztatlan közös tulajdon tulajdonostársait megillető tulajdoni hányadokat az ingatlan-nyilvántartásba jogerősen bejegyezték, akkor bármely tulajdonostárs kezdeményezheti az ingatlan megosztását annak érdekében, hogy saját tulajdoni hányadát önálló ingatlanként kaphassa meg.

Az osztatlan közös földtulajdon rendezésével könnyebb a föld értékesítése és egyszerűbb a hasznosítása.

A VM közleményében kitér arra, hogy a 2014. április 30-ig tartó földmoratórium feloldásáig rendezni kell a birtokviszonyokat, és fel kell készülnünk a teljes körű liberalizációra. Ennek egyik legfontosabb eleme az osztatlan közös földtulajdonok igény szerinti kimérésének, a tulajdonosok birtokba helyezésének, a földek egymás közötti adásvételének, cseréjének illetve a fennmaradó vagy felajánlott területek állami felvásárlásának felgyorsítása.

A szaktárca még az idén beterjeszti az Országgyűlés elé az új föld- és az új családi gazdaságokról szóló törvényt, amely meg fogja akadályozni a spekulatív célú földszerzéseket és rendezi a gazdátlan földek helyzetét is – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az érintettek megfelelő tájékoztatása érdekében Vidékfejlesztési Minisztérium – a lakosság részéről leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat tartalmazó – összeállítást készített, amely a www.ujfoldtorveny.kormany.hu honlapon olvasható.

– MTI –