Vízszintben a borért – Elfogás és tettenérés Emődön

Emőd – Egy földön kúszó tolvajt  fogtak el a rendőrök Emődön.

Egy 22 éves férfi egy emődi családi házból az esti órákban mulatságra utaló hangokat hallott kiszűrődni, ezért becsöngetett oda, hogy bort kérjen. S mivel nem kapott úgy gondolta kivárja, amíg a háziak elcsendesednek, és majd akkor kiszolgálja magát. A hajnali órákban lépett akcióba, amikor is átugrott a kerítésen, majd a házban a földön kúszva próbálta megközelíteni a konyhát. A tulajdonos azonban észrevette, így a hívatlan vendég elmenekült a helyszínről.

A bejelentést követően a Miskolci Rendőrkapitányság Emődi Rendőrőrsének járőrei szinte pillantok alatt elfogták a gyanúsítottat, aki beismerte tettét. A Miskolci Rendőrkapitányság az emődi férfivel szemben lopás kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelyet gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítással tervez befejezni.

Mit tegyen, ha tetten ér egy elkövetőt?

A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, a törvény erre lehetőséget ad. Ez azonban jog, és nem kötelesség. A közbiztonság közös érdek ezért, ha ilyen helyzet adódik célszerű mérlegelni, hogy például elegendő-e a testi erőfölény, vagy az esetleges segítők hozzá tudnak-e járulni az elkövető visszatartásához, az időközben értesített rendőrök megérkezéséig, akik a további szükséges intézkedéseket megteszik.

Ha a kísérlet kimenetele bizonytalan, saját, vagy mások testi épségét, életét éppen ezzel veszélyeztetné, akkor semmi esetre sem érdemes kockáztatni. Fontos tudni, hogy nem mindenki adja meg magát csak azért, mert rajtakapták. Mindenesetre a nyomozás azzal támogatható leginkább, ha a szemtanú minden körülményt jól megfigyel (elkövető személyleírása, voltak-e társai, mivel és merre menekült, mit vitt magával, különös ismertetőjegyei).

– A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda –