Friss hírek

2008.10.21. 14:25

Ötpárti egyeztetést kezdeményez az MDF és az SZDSZ az adóreformról és a takarékosabb államról

<p>Közösen kezdeményez ötpárti találkozót szerda reggelre az MDF és az SZDSZ frakcióvezetője. Herényi Károly és Kóka János közös közleménye szerint meghívják a többi parlamenti párt frakcióvezetőit, vezető gazdaságpolitikusait és szakértőit egy ötpárti tanácskozásra, hogy a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról, valamint az adóreform menetrendjéről és garanciáiról egyeztessenek.</p>

A meghívó két ellenzéki frakcióvezető szerint ugyanis a szombati Nemzeti Csúcs nem nyugtatta meg a magyar piacot, ezért további érdemi lépésekre van szükség. Az MDF és az SZDSZ egyetért abban, hogy 2009 január 1-től határozott kiadáscsökkentő program szükséges a hazai bankbetétek, nyugdíjak és befektetések értékeinek megőrzése érdekében. Ezzel párhuzamosan a két párt szerint fontos az adórendszer átalakítása, a gazdasági további fehérítése és a bürokrácia csökkentése. A pártok ezen kívül döntést sürgetnek egy Stabilizációs és Adóreform Alap létrehozásáról, amely jelentsen garanciát a versenyképesség növelését szolgáló tehercsökkentési programhoz. Végül a két párt megállapodást sürget az állami kiadásokat szabályozó "költségvetési plafontörvény" részleteiről, és az adóreform menetrendjéről is.

"Ennek szellemében kezdeményezzük, hogy a pártok az elérhető legnagyobb költségvetési biztonságot nyújtó stabilizációs törvényjavaslatot alakítsák ki a "plafontörvény" alapjain, a kormány pedig nyújtson be a Parlamentnek egy új adócsomagot, amely nem veszélyezteti az ország stabilitását és javítja a gazdaság versenyképességét" - írja a közleményben Herényi és Kóka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!