Vizsgálják az Endeavour esetleges sérüléseit

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint nem sérülhetett meg komolyabban Endeavour űrsikló a szerdai startnál, ahol a külső tankról összesen kilenc kisebb szigetelőhab darab vált le.

Három ugyan eltalálta az űrrepülőt, de olyan kicsik, hogy valószínűleg nem jelentenek veszélyt – közölte a NASA. Az Endeavour a tervek szerint közép-európai idő szerint pénteken este csatlakozik a nemzetközi űrállomáshoz (ISS).

Még a dokkolás előtt a hétfős legénység felvételeket készít az Endeavourről, ezekből derül ki, megsérült-e, ha igen, mennyire az űrrepülő külső borítása.

A Columbia űrsikló 2003-as tragédiája óta rutinműveletnek számít a felszállás utáni kárfelmérés. 2003 februárjában a start után egy 76 dekás habdarab vágódott neki a Columbia hőpajzsának. A védőburok annyira megsérült, hogy az űrsikló visszatéréskor, elérve a Föld atmoszféráját, felrobbant.

Kapcsolódó cikkek:

Az Endeavour úton a Nemzetközi Űrállomás felé 

Sikeresen útnak indult az Endeavour nevű amerikai űrrepülőgép, fedélzetén hét fős legénységgel, köztük egy kanadai


Szerdán indul az Endeavour űrsikló
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hétfőn megadta a zöld jelzést az Endeavour űrsikló szerdai startjához. A hét fős legénységgel útnak induló űrhajó új felszereléseket és ellátmányt


Szivárgás az Endeavour űrsikló kabinjában 
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) mérnökei szivárgást fedeztek fel az Endeavour űrsikló kabinjában, és igyekeznek megoldani a problémát, hogy ne kelljen elhalasztani az augusztus 7-ére tervezett kilövést – közölte a NASA szóvivője kedden.