Vizsgálják a nagykanizsai házat, ahol sok a rákos beteg

Az első mérések eredménye szerint egészségügyi határérték alatt van a mágneses tér erőssége abban a nagykanizsai házban, ahol két lépcsőház 16 lakásában már 15-en betegedtek meg rákban, s közülük 12-en meg is haltak. A lakók szerint az alagsorban lévő transzformátor-állomás betegíti meg őket. A gyanút csütörtökön kezdték kivizsgálni a szakemberek.

Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet munkatársait a nagykanizsai önkormányzat kérte fel a vizsgálatra. A szakemberek több lakásban, többfajta műszerrel mértek. Ellenőrizték a gamma-sugárzás nagyságát, a mágneses tér erősségét és a radon-koncentrációt. Az utóbbi szintjére azért kíváncsiak, mert a radon belégzése károsíthatja a tüdősejteket.

Az első eredmények szerint az alagsori transzformátor-állomás elektromágneses sugárzása nem veszélyes mértékű, de a szakemberek még nem végeztek a vizsgálattal. A lakásokban hagyott műszerek 24 órán keresztül mérik az 50 herzes mágneses tér erősségét, ami a Nemzetközi Rákkutatási Központ szerint rákkeltő lehet. A tudósok évek óta vitatkoznak erről.

Jánossy Gábor, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tudományos munkatársa elmondta: mivel ezt a vitát még nem tudták lezárni a szakemberek, ezért a WHO-nak jelenleg az az álláspontja, hogy egyelőre nem indokolt a határérték lejjebbvitele.

Magyarországon 100 mikrotesla az egészségügyi határérték, vagyis legfeljebb ekkora lehet az 50 herzes mágneses tér erőssége. A nagykanizsai házban ennél jóval alacsonyabb értékeket mutattak a műszerek. Egyelőre, mert a sugárbiológiai intézet munkatársai a 24 órás mérések eredményeit csak pénteken kapják meg. A tervek szerint hétfőre értékelik ki az eredményeket. Akkor majd azt is meg tudják mondani, lehet-e összefüggés a transzformátor-állomás és a rákos megbetegedések között.