Vizsgálják a fogyasztóvédők a kínai ruhákat – RTL Klub

Kínai ruhákat vásárolnak a fogyasztóvédők. Új-Zélandon ugyanis mérgező gyermekruhákat találtak. A termékek a megengedett formaldehid mennyiség 900-szorosát tartalmazzák, vagyis különösen mérgezőek. A fogyasztóvédők most azt akarják kideríteni, hogy került-e Magyarországra is a termékekből. A következő napokban a vámosok is szakértőkkel vizsgáltatják meg a gyanús kínai szállítmányokat – számolt be az RTL Klub Híradója.

Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője azt mondta, hogy egyelőre nincs adat arról, hogy ez a probléma érintené Magyarországot. A hatóság azt tudja tenni, hogy mintákat vesz azokból a termékekből, amelyek hasonlatosak ahhoz, amelyekről az új-zélandi hírek szólnak.

Közben a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának budapesti raktárában hegyekben állnak a lefoglalt kínai ruhák. Sok kínai ruhát illegálisan árulnak Magyarországon. Ezeknek sehol sincs nyoma – kivéve, ha a hatóságok rábukkannak. A következő napokban a vámosok is különösen figyelnek majd.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője szerint ha gyanús szállítmány érkezik a határátkelő-helyekre, akkor visszatartják a szállítmányt. Ezután a szakértő megállapítja, mi lehet a szállítmány sorsa. Ha a szakértő úgy dönt, hogy nem léphet be az unió területére, megtagadják a vámkezelést, és visszafordítják a szállítmányt.

A formaldehid nagy mennyiségben bőrirritációt, de akár bőrrákot is okozhat. A magyar vizsgálatok eredménye a jövő hétre várható.