Vizsgálat indult a német rasszista katonai videó ügyében

A német hadsereg vizsgálatot indított egy kiképzőtiszt ellen, mert rasszista parancsokat adott egy gyakorlatozó kiskatonának, az esetről videófelvétel is készült. A másfél perces kisfilmen a tiszt arra utasítja a katonát, hogy egy elképzelt szituációban szitokszavakat üvöltsön, mielőtt lelövi afroamerikai támadóit.

A videót 2006 júliusában készítették, és a napokban került nyilvánosságra. A felvételen a német hadsereg egyik kiképzőtisztje az északi Schleswig-Holstein tartományban lévő Rendsburg egyik gyakorlóterepén oktatja katonáját. Egy elképzelt szituációban először gépeltérítő terroristákat kell ártalmatlanná tennie, két sorozat után a rosszfiúk meghalnak, a tiszt pedig megdicséri kiskatonáját.

A következő feladat szerint Bronx-ban vannak, ahol megáll egy teherautó, kiugrik belőle három afroamerikai, és durván sértegetni kezdi a katona édesanyját. A tiszt utasítása szerint a kiskatona lelövi támadóit, de minden esetben, mielőtt meghúzza a ravaszt, az egyik legismertebb angol szitokszót kell üvöltenie. A videót a Stern magazin internetes oldala mutatta be, majd lejátszották a német tévében is.

A katonaság vizsgálatot indított, egyelőre csak annyit árultak el, hogy biztosan lesznek következményei az esetnek.

A német hadsereg az utóbbi időben többször is címlapra került botrányai miatt. Az északnyugai Münsterben 18 katona ellen folyik per, mert a vád szerint árammal kínoztak meg 163 újoncot. Tavaly az Afganisztánban szolgáló egység néhány tagjáról jelentek meg kompromittáló képek, ezeken emberi maradványokkal pózolnak a fotó kedvéért. 20 katona ellen indítottak vizsgálatot, hatot közülük már el is bocsátottak a seregből.