Vizsgálat a parkolási kinnlévőségeket behajtó cégnél

Felügyeleti vizsgálatot indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az egyes parkolási társaságok követeléseit felvásárló Intrum Justitia követelésbehajtó cégnél – tudta meg a Független Hírügynökség a PSZÁF szóvivőjétől. Binder István hangsúlyozta, hogy a vizsgálatnak nincs köze ahhoz, hogy az Intrum Justitia a közelmúltban sok százezer autósnak küldött fizetési felszólítást több éve keletkezett parkolási díjhátralékokról.

A PSZÁF rutinvizsgálatot indított annak megvizsgálására, hogy a cégnél – mint minden más pénzügyi szolgáltatónál – megvannak-e a személyi és tárgyi feltételek a felvásárolt követelésekkel kapcsolatos tevékenység ellátására, van-e ügyfélszolgálata a társaságnak. A PSZÁF ellenőrzi a megvásárolt követelések nyilvántartását és kezelését, valamint a számviteli és a könyvvizsgálatra vonatkozó előírások betartását is. Vagyis a felügyelet meg fogja nézni, az Intrum Justitia képes-e megbirkózni a hirtelen több százezerrel gyarapodott követelésállománnyal – erősítette a szóvivő.

A PSZÁF csak az Intrum Justitia tevékenységét vizsgálja, az egyes panaszügyekben nincs hatásköre, a követelések megalapozottsága körüli jogviták a bíróságra tartoznak – hangsúlyozta Binder István.