Vizsgálat a brit atommunkások testrészeinek felhasználásáról

A brit kormány a várakozások szerint szerdán bejelenti, hogy vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy az egyik atomerőműben tényleg a hozzátartózok tudta nélkül használták-e fel az elhunyt munkások testrészeit különböző vizsgálatokra.

A szakszervezetek szerint a Sellafield atomerőműben az 1960-as és az 1990-es évek között hetven, rákban elhunyt alkalmazott szervein a család hozzájárulása nélkül végeztek vizsgálatokat. A tesztek célja az volt, hogy kiderítsék: milyen hosszú távú hatásai vannak a radioaktív sugárzásnak.

Az atomerőművet üzemelő társaság, a British Nuclear Fuels Limited szóvivője elmondta, hogy összesen 65 esetről vannak feljegyzéseik. Ezek tanulmányozása után kijelentették, hogy csak négy esetben nem találtak megfelelő engedélyt a szövetek tanulmányozására. A többi esetben az elhunytak testrészeit halottkém engedélyével használták fel, a cég szerint legálisan.

A The Times című brit napilapban szerdán megjelent cikk szerint a testrészeket a vizsgálat alatt megsemmisítették. A tesztekhez csontokat, szöveteket és egyéb szerveket használtak fel, a hozzátartozók tudta nélkül.

A kereskedelmi és ipari miniszter, Alistair Darling a parlamentben jelenteti majd be, hogy vizsgálatot indítanak az ügy kivizsgálására. A független vizsgálatot a várakozások szerint egy nagy tekintélyű ügyvéd vezeti majd. A minisztérium szóvivője elmondta: a családok érzéseit tartják a legfontosabbnak az ügy kapcsán.