Vízkeresztig kántáltak

Akt.:
Betlehemezők Léhen
Betlehemezők Léhen - © Fotó: Ádám János
Komlóska, Sárospatak – A karácsonyi népszokások néhány helyen máig is élnek.

A Karácsonyhoz leginkább a betlehemezés szokása kötődik, de más hagyományok is kötődnek ehhez az időszakhoz.

Szent Ferenc betleheme

– Karácsony este szinte valamennyi templomban előadják a karácsonyi történetét – mondja dr. Szabó Irén, a sárospataki Szent Erzsébet Társaság vezetője.

– Ma már egyre több helyen az oktatási intézményekben is megjelenik a betlehemi történet a karácsonyi ünnepségeken. A magyar népszokásokban gazdag hagyománya van a betlehemes játéknak, vagy pásztorjátéknak. Kiss Áron néprajzkutató 1952-ben, Zemplénben jegyezte le a Mikóházi betlehemest, ami azután nyomtatásban is megjelent. Sok helyen a szálláskeresést jeleníti meg az úgynevezett Bölcsőcske játék, amelyben egy kislány ringatja a karjában a kis Jézust és keresi neki a szállást.

betlehemes-18-aj_650

Az első Betlehemet a 13. században Szent Ferenc állította, aki bevitte a templomába az állatokat és egy bölcsőt, ezzel jelezve, így várják Jézus Krisztus születésének napját. Ma már azonban nem csupán a templomokban, de egyre több település közterein is megjelenik a karácsonyi időszakban a betlehemi jászol.

Vízkeresztig tart

A templomokban január 6-ig, Vízkereszt napjáig állnak a betlehemi jászolok.

– A karácsonyi időszak a hagyomány szerint egészen január 6-ig tart – mondja dr. Szabó Irén. – Sok helyen a falvakban nem csupán karácsony estéjén, hanem az egész karácsonyi időszakban tartott a betlehemezés és a csillagjárás. Ez utóbbiban 3 legényke egy csillagot vitt magával, bekopogtak minden házba és boldog új esztendőt kívántak a településen élő összes családnak.

Megszentelik a vizeket

A görögkatolikusoknál máig élő szokás, hogy január 6-án, Vízkeresztkor megszentelik az élő vizeket.

file6y3gt3y3n2v18zcse50y-1_650

A hegyaljai Komlóskán például ilyenkor a Komlóska patak egy napra Jordánná változik.

Az ünnepélyes szentelést követően mindenki saját edényébe merít a szentelt vízből, a kancsó körbejárja a falut és minden házat ezzel a vízzel szentel meg.

Az elmúlt években volt rá alkalom, hogy a Dunát, vagy Tokajnál a Tiszát szentelték meg. Hajdúdorogon korábban az volt a szokás, hogy a település közkútjai közül minden évben más kutat szenteltek meg. Ez a szokás a vezetékes víz bevezetésével szűnt meg.

– ÉM-BG –