Vizitdíj ügyében is vizsgálódik az Egészségbiztosítási Felügyelet

Vizitdíj befizetéssel kapcsolatban is vizsgálódik a körülbelül egy hónapja működő Egészségbiztosítási Felügyelet. Eddig 20-25 ilyen panasz érkezett a testülethez a 137 megkeresésből, legtöbbször azért, mert az előírtnál nagyobb összeget kértek az egészségügyi intézmények a betegektől, vagy jogtalanul kértek vizitdíjat, például terhes kismamáktól, vagy 18 évnél fiatalabbaktól -mondta Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke.

Határozat még egyik esetben sem született, de a jogatalnul beszedett vizitdíjat visszakapják a betegek, más súlyosabb betegjogokat sértő eseteknél akár 10 milliós pénzbírságot is kaphatnak a szabálytalankodók, a visszaesőkkel pedig szerződést is bonthat az OEP. Az Egészségbiztosítási Felügyelet jelenleg 23 eljárást folytat, a vizitdíj ügyek mellett például a debereceni Kenézy kórház ügyét is vizsgálják, ahol onkológiai ellátásról küldtek el betegeket. Ugyancsak vizsgálja a felügyelet a Heim Pál gyermekkórházat is, ahol több esetben is a vizitdíj többszörösét kérték el betegektől. Illetve van egy olyan eset is, ahol 16 ezer forintot kértek egy betegtől, azért, hogy egy vizsgálatot azonnal, soron kívül elvégezzenek rajta. Az ügy érdekessége az, hogy a beteg eleve az adott napon került volna sorra a várólista alapján.

Hamarosan nyilvánosságra hozza a felügyelet az első minőségbiztosítási listát is, amelyből bárki tájékozódhat, hogy a statisztikák alapján hol milyen ellátásra számíthat. Az első összehasonlító adatok az OEP, az ÁNTSZ , illetve az Egészségügyi Minisztérium felméréseit tartalmazzák majd, de a felügyelet bízik abban, hogy ősszel már saját gyűjtésű adatait hozhatja nyilvánosságra. Az eddigi listákkal ellentétben a különbség az lesz, hogy a felügyelet adatbankja alapján beazonosíthatóak lesznek az egészségügyi intézmények, eddig ugyanis csak kóddal szerepeltek a nyilvánosságra hozott listákon.

Az Egészségiztosítási Felügyelet nemcsak bejelentésre, hanem saját hatáskörben is indít vizsgálatot. Ez lehet egyéni panasz kivizsgálása, de a jövőben rendszeres ellenőrzéseket is szerveznek majd az egészségügyi intézményeknél, ezek között lesz olyan amit előre bejelentenek, de olyanok is, amikről nem szólnak.

Kovácsy Zsombor szerint eddig a legtöbb esetben e-mail -n keresték meg a felügyeletet, a legkevesebb bejelentés faxon jött, de az eddigi esetek négy százalékáról a médiából értesültek, vagyis sajtóhírek alapján is indítanak vizsgálatot.Sporthírek