Vizitdíj-mentességet kérnek az önkéntes tűzoltóknak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kezdeményezi, hogy a hivatásos tűzoltók mellett az önkénteseknek is járjon a vizitdíj-mentesség, ha munka közben sérülnek meg. A módosítást azért szorgalmazza az OKF, mert egy szerdai közlekedési baleset mentésében részt vevő önkéntes tűzoltóknak vizitdíjat kellett fizetniük, miután fertőzésveszély miatt kórházba mentek.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a tűzoltók akkor kerültek fertőzésveszélybe, mikor szerdán egy több halálos áldozatot követelő baleset mentésében vettek részt az M1-es autópályán. Az egyik sérültről kiderült, hogy Hepatitis-B fertőzött. A tűzoltók sem az ÁNTSZ-től, sem a kórháztól nem kaptak ingyen oltóanyagot. A kórházban még a vizitdíjat is ki kellett fizetniük.

Dobson Tibor elmondta, hogy a tűzoltók a szolgálati idejük lejárta után nem mertek hazamenni, nehogy esetleg családtagjaikat megfertőzzék. A Bicskei Önkéntes Tűzoltó Egyesület kilenc tagja végül félnapos várakozás után az ORFK főorvosának és járványügyi vezetőjének közbenjárására kapta meg a négyszázezer forint értékű szérumot.

A szóvivő szerint az eset felveti a kérdést, hogy a hivatásosokhoz hasonlóan szintén az életüket kockáztató önkéntes tűzoltók miért nem részesülnek a vizitdíj-mentességben, ha szolgálat közben sérülnek meg. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért azzal a kéréssel fordul a törvényhozókhoz, hogy a hivatásosokat megillető mentességet terjesszék ki az önkéntesekre is. A javaslat szövegének és beterjesztésének módja még kidolgozás alatt van- mondta Dobson Tibor.