Vizitdíj: állandó előlegkeret a tűzoltóknál

Külön összeget különített el a tűzoltóság a munka közben megsérült munkatársaik vizitdíjára – mondta el a Független Hírügynökségnek Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok. Ha szükséges, a tűzoltóság autót indít a vizitdíjjal abba a kórházba, ahol a munka közben megsérült tűzoltókat ellátják. Közben a rendőrség is úgy döntött, hogy átvállalja a vizitdíjat abban az esetben, ha a rendőr szolgálat közben megsérülne és ellátásra szorulna.

A rendőrök, tűzoltók orvosi ellátásának ügye, ezen belül a vizitdíj fizetésének módja azután merült fel a testületeknél, amikor néhány nappal ezelőtt négy tűzoltó munka közben megsérült, és ambuláns ellátásuk előtt 300 forint vizitdíjat kellett fizetniük.

“Állandó előlegkeretet létrehozásáról intézkedtem hogy az esetleges orvosi ellátások díját azonnal, a tűzoltók helyett ki tudjuk fizetni” – mondta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok. Hozzátette, hogy az 50 ezer forintos összeget a Fővárosi Tűzoltóság Kun utcai hírközpontjában tartják, ott, ahová a lakossági segélyhívások is befutnak. Ha esetleg egy tűzoltó megsérül és orvosi ellátásra szorul, a tűzoltóság egyik járművével azonnal az orvoshoz vagy a kórházba viszik a pénzt. Az intézkedésre azért van szükség, mert a tűzoltóknál hivatalosan semmilyen érték nem lehet munka közben.

Közben Bene László, országos rendőr-főkapitány úgy döntött, hogy a rendőrség is átvállalja a vizitdíjat, ha a rendőr szolgálat közben megsérülne, és ambuláns ellátásra szorulna.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a rendőröknek továbbra sem kell pénzt tartaniuk maguknál, kizárólag a munkájukkal kell törődniük. Hozzátette, hogy a fizetés módját még nem tisztázták, de egy-két napon belül a pénz átutalásának, ill. kifizetésének technikájáról is döntenek.

Az egészségügyi minisztérium várhatóan a hónap második felében dönt a vizitdíj-szabályok módosításáról, egy hónap tapasztalata alapján – ha szükséges – finomítják a tartalmi, technikai előírásokat – így reagált korábban Kundra Anna, a tárca kommunikációs vezetője arra, hogy a pénteki gyógyszergyári tűzben megsérült tűzoltóknak is be kellett fizetniük a 300 forintot az ellátásukért.