Vízirendészeti akciót tartottak a Bodrog folyón

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság átfogó vízirendészeti akciót tartott a Bodrog folyó teljes hosszán. A főként preventív célokat szolgáló ellenőrzés során a járőröknek több, vízirendészeti szabályt sértő személlyel szemben is intézkedniük kellett.

A végrehajtott fokozott ellenőrzés célja a vízparton tartózkodók biztonságának növelése, a vízen közlekedők-, továbbá a horgászat, halászat ellenőrzése, valamint a környezetet károsító vízbázisokat érintő, szemétlerakók felderítése, a fatolvajok elfogása, illetve ezekkel kapcsolatos további intézkedések megtétele volt.

Vízi rendészeti mérleg:

  • 7 fővel szemben tettek feljelentést a rendőrök a halászati és horgászati törvény különféle megsértése miatt,
  • 2 fővel szemben tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt tett feljelentést a hatóság,
  • 1 fővel szemben született szabálysértési feljelentés a víziközlekedési szabályok megszegése miatt,
  • 3 fővel szemben intéztek figyelem felhívást a csónakok kötelező tartozékainak hiánya miatt,
  • és összesen 46 főt vontak általános igazoltatás alá a járőrök.

Az egyre fokozódó meleg időjárás miatt többen tartózkodnak szívesen víz közelében, a strandok mellett sokan választják a szabadvízeket, folyókat és a bányatavak környékét. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében a halállal végződő fürdőzések száma az elmúlt három évben mindig meghaladta a tízet. A tragikus balesetek elsődleges okai az ittasság, a nem kielégítő egészségi állapot. A vízparton tartózkodók sokszor nincsenek tisztában az adott folyó, vagy állóvíz sajátosságaival, illetve nem ismerik a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályait. A tragédiák elkerülése érdekében a rendőrség felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra és a szabályok betartására.

– B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda –