Vízilabdás doppingügy – Török Béla tesztje pozitív

Vízilabdás doppingügy – Török Béla tesztje pozitív
  Budapest, 2012. május 11., péntek (MTI) – Török Béla, a bajnoki bronzérmes, kupagyőztes Szeged vízilabdázójának doppingtesztje pozitív eredményt hozott. Az olimpiai kerettag közleményben jelezte: vérnyomáscsökkentőt írtak fel neki, és abban a hiszemben volt, hogy a megfelelő eljárások betartásával szabályosan jár el, egyben bízik benne, ott lehet a londoni játékokon.

 

Törököt a Honvéd elleni hazai, április 22-i bronzmérkőzésen ellenőrizték, A mintájának vizsgálata zárult pozitív eredménnyel.

A magyar válogatott honlapja, a www.vlv.hu szerint a Magyar Antidopping Csoport (MACS) pénteken hivatalosan kérte a sportági szövetségtől (MVLSZ) Török játékjogának felfüggesztését.

A szegedi pólós az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte, hogy korábbi orvosi kivizsgálását követően szakorvos írta fel számára vérnyomáscsökkentőként a Tritace HCT nevű gyógyszert, és további két alkalommal a csapat orvosa is felírta.

“A doppingvizsgálat elvégzésekor a jegyzőkönyveken feltüntettem, hogy ezt a gyógyszert használom. Végig abban a hiszemben voltam, hogy a megfelelő eljárások betartásával szabályosan járok el, és soha nem jutott eszembe, hogy olyan szert szedek, amely a doppinglistán található anyagot tartalmaz. Az olimpiai keret kihirdetésekor végtelenül boldog voltam, mert gyerekkori nagy álmom válhatott volna valóra azzal, hogy kijuthatok az olimpiára, és minden reményem az volt, hogy onnan aranyéremmel térhetek haza. Sajnos úgy tűnik, hogy ez a lehetőség jelenleg ezen az olimpián számomra nem adatik meg. Amikor telefonon közölték velem az eredményt, azt az érzést, azt az állapotot leírni szavakkal nem tudom, és azt nem is kívánom senkinek. Bízom abban, hogy az illetékesek – akik a jövőmmel kapcsolatban döntenek ezen ügy elbírálásakor – méltányosan és a lehető legrövidebb időn belül meghozzák határozatukat, ami talán mégis lehetővé teheti azt, hogy az olimpián részt vegyek és segítsem a csapatot” – írta közleményében Török jelezve: a továbbiakban nem kíván nyilatkozni.

Kemény Dénes szövetség kapitány elmondta, ha négy hétnél kevesebb időre tiltják el Török Bélát, még számíthat rá az olimpián, mivel szerinte nem doppingolásról van szó:

“Nyilvánvaló, hogy nem doppingról van szó, valaki figyelmetlen volt, amikor ezt a gyógyszert adta a játékosnak” – mondta Kemény a www.vlv.hu honlapnak. – “Ami a válogatott szempontjából nagyon lényeges: mielőbb el kellene dőlnie annak, hogy mennyi időre függesztik fel Török Béla játékjogát. Ha ez az idő négy hétnél kevesebb, akkor tudok számítani a játékosra, ha ennél több, akkor sajnos el kell tőle köszönnöm, mert az olimpiai felkészülés során nem számíthatok rá.”