Friss hírek

2009.07.23. 09:00

Veszteséges a Provident, amely elbocsát és új konstrukciót vezet be

<p>Túl van a nehezén a Provident Pénzügyi Zrt., de veszteséggel zárta a második negyedévet is: a gyorskölcsön-szolgáltató az első negyedévben még 1,8 milliárd, a második negyedévben viszont már csak 380 millió forint veszteséget könyvelt el. Mindez a brit anyavállalat gyorsjelentéséből derül ki, amit csütörtök reggel tett közzé a Londoni Értéktőzsdén. Az International Personal Finance (IPF) megerősítette, hogy a magyar cégnek továbbra sincs szüksége feltőkésítésre, de a brit központban válságmegelőző csomagról döntöttek. Ennek jegyében pénteken új terméket dobnak piacra hosszabb futamidővel és kisebb törlesztőrészlettel. A Provident Magyarországon elbocsát 90 embert, a rosszul fizető ügyfeleket pedig cégen belül átsorolja.</p>

A londoni tőzsdén jegyzett anyavállalat csütörtökön tette közzé féléves gyorsjelentését. Ebből kiderül, hogy a Providentet is megviselte ugyanaz a "magyar kór", ami több nemzetközi pénzügyi cég itteni leányvállalatát: az elmúlt években rendre a csoportátlag felett teljesítő magyar vállalat most inkább visszahúzza a többieket.

Az IPF - amely öt európai országban (Magyar-, Cseh- és Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában), valamint Mexikóban érdekelt - a második negyedévben 17,6 millió font adózás előtti nyereséget ért el (a 2008-as év azonos időszakának 20 millió font eredményével szemben), 2009 első félévét pedig 9,1 millió font eredménnyel zárta. A vállalatcsoport finanszírozása stabil, és 2011 októberéig már most biztosított.

A magyar Provident működési piacán a növekvő munkanélküliség és a devizahitelek magas aránya is mélyítette a nehézségeket. Ennek megfelelően a magyar vállalat eredménye elmaradt a várakozásoktól, de a második negyedévben már kisebb volt a szorítás: a cég vesztesége az első negyedévi 5,8 millió fontról (jelenlegi árfolyamon 1,8 milliárd forintról) a második negyedévben 1,2 millió fontra (380 millió forintra) csökkent. A többször szigorított hitelbírálat és a hitelképes igénylők számának csökkenése miatt a vállalat 48 százalékkal kevesebb hitelt helyezett ki 2008 azonos időszakához képest.

A Provident négy elemből álló intézkedéscsomagot léptet életbe a nyereséges működés érdekében. Ennek részeként a 295 ezer ügyfél közül 85 ezret átsorol a rosszul fizetők közé (ők továbbra is a cég ügyfelei maradnak, de őket a vállalat követeléskezelési csoportja veszi át). A takarékosság jegyében idén a menedzsment nem részesül bónuszban, emellett a cég megválik 90 munkatársától is (utóbbi mintegy 2,5 százalékos létszámcsökkentés).

A negyedik elem hosszabb futamidejű és kisebb törlesztőrészletű termék bevezetése e hét péntektől. (A Provident ugyan kizárólag forinthiteleket ad, de közvetve hatott a cégre is az árfolyam-gyengülés, az ügyfelek jelentős részének vannak devizakölcsönei más hitelintézeteknél, és azok törlesztőrészleteinek megugrása miatt kevesebb maradt a családi kasszában a Provident-hitelre is.) Az új termék a továbbiakban is igényelhető otthoni kiszolgálással, vagy banki utalással. Az eddigi 40 helyett mód lesz 45 hét futamidőt választani. Ezzel a tényleges törlesztési összteher a banki átutalásos megoldásnál csökken, az otthoni szolgáltatás esetén a plusz ötheti kiszállás miatt nem, itt csak az alkalmankénti részlet összege lesz kisebb.

A Provident működését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete vizsgálta és arra kötelezte, hogy módosítsa szabályzatát az előtörlesztésre és többletbefizetésre vonatkozóan. A Gazdasági Versenyhivatal pedig az ügyfelek tisztességtelen befolyásolásának gyanúja miatt indított eljárást a közelmúltban. A Providenttel szemben széles körű támadás indult az elmúlt hónapokban a 400 százalékot is meghaladó teljes hiteldíj-mutató (thm) miatt. A tényleges helyzet azonban az, hogy a gyorskölcsönök tipikusan legfeljebb egy év futamidejűek, a törlesztések pedig kis összegűek és heti gyakoriságúak. A thm-számítás szabályozása viszont a hagyományos hitelekre (egy évnél hosszabb idő, havonta nagyobb összegű részlet) épül. Ennek következtében a gyorskölcsönök thm-je felfelé torzít, a hirdetésekben kötelezően megjelenített százalék a sokszorosa a valódi kamatlábnak. Amiben viszont benne van a hagyományos banki kölcsönöknél ismeretlen nagyon gyors elbírálás és folyósítás, valamint a drága szem! élyes, otthoni kiszolgálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!