Vízilabda Eb – Bronzérmes a magyar női csapat

Akt.:
Szűcs Gabriella lő a Magyarország - Oroszország találkozón
Szűcs Gabriella lő a Magyarország - Oroszország találkozón - © Fotó: Kovács Anikó | MTI
Eindhoven, 2012. január 27., péntek (MTI) – Bronzérmes lett a magyar női vízilabda-válogatott a hollandiai Európa-bajnokságon, miután a szombati helyosztón legyőzte az oroszok legjobbjait.

Világversenyen medált – jelesül bronzot – legutóbb a 2008-as Eb-n nyert a magyar női csapat, amely a pekingi olimpián, s a 2010-es zágrábi kontinensviadalon is negyedikként végzett. A “dobogóközeliséget” az elődöntőbe jutással újfent biztosította magának Merész András gárdája az eindhoveni eurocsúcson is, de a csapat és szakvezetőjük egy emberként úgy állt neki a kisdöntőnek, hogy nyerni akar. Az oroszokat január elején, előkészületi meccsen legyűrték a lányok, viszont a hollandiai Eb csoporttalálkozóján viszonylag simán veszítettek 12-9-re. A gyors visszavágás lehetősége szombaton megadatott az Eindhoven előtt három Eb-n is első, tavaly vb-harmadik riválissal szemben.

A rajt rendben is volt: Szücs Gabriella távolról hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba, majd Bujka Barbara centerből tette be a kapuba a labdát (2-0). Sőt meglett hamar a harmadik magyar találat is: emberelőnyből Keszthelyi Rita centizte ki a bal sarkot (3-0). Mód nyílott további előnynövelésre is, de apróbb hibák miatt ez nem sikerült, s ötödik fórjukból már az oroszok is betaláltak (3-1). Keszthelyi válaszul előbb messziről a jobb felsőbe, majd – fórnál- a jobb alsó sarokba bombázott (5-1). Az álomkezdést kettős emberelőnyből rontották le némileg az oroszok, de Bujka balja megint villant, ráadásul Bolonyai Flóra nagy bravúrral büntetőt hárított (6-2).


A második negyed az ellenfél megúszásból született góljával kezdődött, s egy ügyes ejtéssel folytatódott (6-4), ám utóbbi megoldás Keszthelyinek is bejött. Viszont az oroszok – a négy magyar ellenében kapott – tizedik emberelőnyös lehetőségüket értékesítették, így kétgólos magyar vezetésnél vonulhattak el az ötperces pihenőre a csapatok (7-5).

A harmadik játékrészben többször is szerencséje volt a Merész-csapatnak, amelynek olykor a kapufa is a pártjára állt, aztán az ötödik emberelőny végén Keszthelyi precíz befejező embernek bizonyult (8-5). Fórból javítottak az oroszok, s bár a hat az öt ellen legközelebb már nem boldogultak, egy védekezési hibát követő megúszás végén egy gólnyira felzárkóztak (8-7). A magyarok is kaptak végre emberelőnyt, s hosszú támadást pazar megoldással lezárva Takács Orsolya ejtett az ellenfél kapujába (9-7).

A záró nyolc perc Bujka-kapufával indult, majd az oroszok kettős emberelőnyükkel sem tudtak mit kezdeni, igaz, a magyar támadások hatékonyságával is baj volt, a szilaj védekezés azonban segített az eredmény tartásában. Nem hozott gólt a 18. orosz fór sem két és fél perccel a vége előtt, ebben szerepe lehetett a nézőtéri segítségnek is, mert zúgott a “Mindent bele, hajrá magyarok!” Hatvanöt másodperc volt hátra, amikor büntetőt kaptak és értékesítettek is az oroszok (9-8). Aztán fór a másik oldalon is – ez volt a nyolcadik -, de kimaradt, 17 másodperce volt az ellenfélnek az egyenlítésre. Ami viszont már nem jött össze, boldog magyarok a vízben és a parton, vidáman szárnyalhatott az éterben a Limbó-hintó a Hungáriától, kedves holland figyelmességként, s harsanhatott fel a lelátóról is a “Hungária, Hungária!”

Ha nehézségek árán is, de megszületett a jelentős pólós fegyvertény: a világ egyik legjobb női válogatottját késztette megadásra a magyar nemzeti csapat, amely bronzérmesként hagyhatja maga mögött Eindhovent.
Ha nehézségek árán is, de megszületett a jelentős pólós fegyvertény: a világ egyik legjobb női válogatottját késztette megadásra a magyar nemzeti csapat, amely bronzérmesként hagyhatja maga mögött Eindhovent.

Merész András szövetségi kapitány:
“Most, talán hajnalig is akár, ünneplünk, s örülünk a sikernek, aztán jönnek újból a dolgos hétköznapok, mert én nemcsak turistaként szeretnék eljutni a nyáron olimpiának otthont adó Londonba. Ehhez persze eredményesen kell szerepelnünk az áprilisi, trieszti olimpiai kvalifikáción, ahol csak akkor lehetünk ott az első négyben, ha folytatjuk a megkezdett kemény munkát, s ehhez – ahogy eddig, ez után is – megkapom a segítséget a válogatottakat adó kluboktól.”

Drávucz Rita csapatkapitány:
“Immár az olimpiai arany a cél, ahogy azt én kezdettől mondom, és tartom továbbra is. Itt az Eb-n meglett a bronzérem egy roppant erős orosz válogatott legyőzésével, amelyet pedig meglehetősen segítettek a játékvezetők. De hát így még édesebb a siker íze…”


Eredmény, a 3. helyért:

Magyarország-Oroszország 9-8 (6-2, 1-3, 2-2, 0-1) 

A magyar góldobók: Keszthelyi 5, Bujka 2, Szücs, Takács 1-1


– MTI, Jancsó Kornél –