Friss hírek

2008.09.03. 14:17

Teljesen eltörölnék a regisztrációs adót Romániában

<p>Bonyolódik a romániai regisztrációs adó ügye, miután a román szenátus költségvetési bizottsága az adónemmel kapcsolatosan korábban elfogadott kormányhatározat megvitatásakor eltörölte ezt az illetéket. A testület ugyanakkor a regisztrációs adó első változatának érvénybe lépésekor befizetett összegek teljes visszafizetését is megszavazta.</p>

Az eddig befizetett összegeket a parlament által megszavazott rendelet elfogadását követő három hónapban az inflációs ráta indexével beszorozva kellene visszautalni a gépkocsi tulajdonosoknak. A bizottsági döntést követően azonban a felsőháznak is meg kell tárgyalnia a jogszabályt, így a bizottsági álláspont gyakorlatilag semmit nem változtat a környezetvédelmi adó befizetésén.

A környezetvédelmi adó kérdése azért került a költségvetési bizottság elé, mivel a kormányrendeleteket utólag a parlamentnek a kérdésben illetékes házának is meg kell vitatnia.

A román regisztrációs adót 2007 januárjától alkalmazták. Ennek szükségét a kormány azzal indokolta, hogy így elkerülhető lesz a nagyszámú használt és szennyező gépkocsik importja. Múlt évben az állam 300 millió euró (mintegy 72 milliárd forint) bevételre tett szert ezen adónem kivetésével. Az Európa Bizottság felszólítását követően változtattak a határozaton, az immár környezetvédelmi adóként ismert illeték összege pedig jelentősen csökkent. Az új kormányhatározat ugyanakkor azt is elrendelte, hogy az állam fizesse vissza a regisztrációs és a környezetvédelmi adó közötti összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!