Nagyvilág

2010.06.07. 17:01

Börtönszökés - az őrök több mint fele nem ment be dolgozni

<p>Az indonéz rendőrség 26 szökött rabot keresett hétfőn, akik a hétvégén szöktek meg egy Pápua tartományban található börtönből, miután az őrök nagy része nem ment be dolgozni - közölték helyi tisztségviselők.</p>

Májusban 18 rab szökött meg ugyanabból a börtönből. A helyi sajtóban megjelent riportok szerint a jelenlegi, és a márciusban leváltott börtönigazgató közötti rivalizálás állhat az esetek hátterében.


A 26 rab szombaton, helyi idő szerint délután három órakor szökött meg a Pápua Új-guineai határhoz közel eső Abepura börtönből. A Jakarta Globe című indonéz lap cikke szerint a rendes délutáni ima ideje alatt történt a szökés, amikor mind a 342 rabot kiengedték celláikból. A rabok lepedőcsíkokból készített hágcsó segítségével másztak át a börtön négy méter magas külső falán.

A szökés napján a börtön hét őre közül mindössze hárman jelentkeztek szolgálatra - mondta el a börtönigazgató az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Liberti Sitinjak közölte, hogy belső vizsgálatot indítanak annak kivizsgálására, hogy az őrök nem profihoz méltó módon viselkedtek-e, és el kell-e őket bocsájtani.

Ugyanebből a börtönből májusban 18 rab szökött meg, amikor a márciusban leváltott börtönigazgatóhoz hű őrök zavargásba kezdtek, Sitinjak kinevezése ellen - írta a Jakarta Globe. Az akkor elszökött rabok közül csak kettőt sikerült elfogni. Egy indonéz emberi jogi csoport vezetője szerint a volt börtönigazgatónak még mindig nagy befolyása van egyes őrök felett, és ilyen akciókkal akarja megmutatni, hogy csak ő képes irányítani az intézményt.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!