Helyi közélet

2008.02.24. 19:45

Vasutassztrájk: a Borsod Volán rásegít

<p>Miskolc - A vasutassztrájk korábbi időszakához hasonlóan rásegítő járatokkal készül a Borsod Volán. Hétfőn három járatot indítanak Miskolcról Budapestre, s hármat vissza (egyelőre két-két busszal kalkulálnak.)</p>

Minthogy a VDSzSz Szolidaritás sztrájkbizottsága a sztrájk határozatlan ideig történő folytatásáról döntött, a MÁV nem tudja garantálni a menetrendszerű közlekedést. Ezért, amint arra közleményben hívták fel a figyelmet, késésekre, járat-kimaradásokra és útvonal-rövidülésekre kell számítani.

Volán-busszal

A Borsod Volán a hétfő 0 órától bejelentett vasutassztrájk hírére azonnal szervezni kezdte, hogy korábbiakhoz hasonlóan úgynevezett rásegítő járatokkal segítse az utasforgalmat. A MÁV-bérleteket és -kedvezményeket elfogadják, távolssági járatokon a megyehatáron belül. Budapestre 6.30-kor, 9-kor és 11 órakor két-két buszt indítanak a miskolci Búza téri pályaudvarról. Visszafelé 13 órakor, 15.50-kor és 17.15-kor indulnak a buszok Miskolcra a Stadion pályaudvarról - tájékoztatott Ujj Zsuzsa, a társaság marketing-vezetője.

VISSZATÉRÍT A MÁV

Azoknak az utasoknak, akik a várható késés miatt még az utazás megkezdése előtt lemondanak az utazásról, kezelési költség nélkül visszafizetik a menetdíjat és az Intercity, Interpici pótjegyek árát. Ugyancsak a teljes díj visszajár, ha a sztrájk miatt nem indul el a járat.

A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő 3. nap 24.00 órájáig igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül).

Ha a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosult. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

A sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére a sztrájk időpontjában, félhavi bérlettel, havibérlettel, vasutas félhavi bérlettel, vasutas bérlettel, tanuló félhavi bérlettel, tanuló bérlettel, 30 napos bérlettel (továbbiakban bérlet) rendelkező – a sztrájk miatt – más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt igénybe vevő utasok részére költségtérítést biztosítanak a sztrájk lemondását illetve felfüggesztését követő 7. nap 24.00 óráig.

A költségtérítés lebonyolítására az alábbi előírások vonatkoznak:
Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV stb.) vette igénybe, részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljesárú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg.

Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést.
A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában