VIZES-VB: Oroszország továbbra is vezeti az éremtáblázatot, három világcsúcs is született – Összefoglaló

Magyar sikerek is születtek a 12. FINA Világbajnokság szerdai versenynapján, Melbourne-ben. A magyar férfi vízilabda válogatott könnyedén jutott az elődöntőbe, miután 13-6-ra legyőzték Németországot. Kemény Dénes csapata Spanyolország ellen vívhatja ki a döntőbe jutást. Úszásban két magyar jutott a döntőbe, hárman viszont kiestek. Szerdán három világcsúcs született az uszodában.

A magyar úszók közül Cseh László és Kerékjártó Tamás is döntős 200 méter vegyesen. Cseh a negyedik, Kerékgyártó az ötödik legjobb idővel finalista. A döntőt csütörtökön rendezik. Nem sikerült viszont a bravúr Boulsevicz Beatrixnak, aki a női 200 méter pillangón esett ki a középdöntőben. Szepesi Nikolett és Verrasztó Evelyn pedig már a selejtezőkben kiestek a női 50 méteres hátúszásban.

A magyar férfi vízilabda válogatott gond nélkül jutott az elődöntőbe, miután 13-6-ra legyőzték Németországot. Kemény Dénes csapata Spanyolország ellen vívhatja ki a döntőbe jutást pénteken. A másik ágon szerb-horvát elődöntőt rendeznek.

A szerdai nap sem telt el világcsúcs döntés nélkül. Kiemelkedik Michael Phelps úszása, aki saját világcsúcsát döntötte meg 200 pillangón. A nőknél két számban, hárman úsztak világcsúcsot. Az amerikai Leila Vaziri a női 50 méteres hátúszás elődöntőiben döntötte meg a 2005-ben Janine Pietsch által felállított időt.

Nem sokáig örülhetett az olasz Federica Pellegrini, aki mindössze egyetlen napig tarthatta magát a világ leggyorsabb hölgyének 200 méter gyorsúszásban. A szerdai döntőben ugyanis a francia Manaudou nemcsak az aranyérmet gyűjtötte be, hanem egy új világcsúcsot is felállított. Ráadásul még a második helyezett Annika Lurz is megúszta az egynapos csúcsot. A kedden a selejtezőkben remeklő Pellegrininek meg kellett elégednie egy bronzéremmel.

Melbourne-i vizes világbajnokság éremtáblázatának élén továbbra is Oroszország áll. A második helyet Kína, míg a harmadikat az Egyesült Államok foglalja el a szerdai versenynap után. A hazai ausztrál csapat továbbra is a negyedik helyen áll.

12. FINA-világbajnokság, Melbourne
Az éremtáblázat élmezőnye a szerdai versenynap után:
1. Oroszország 11 arany, 4 ezüst 5 bronz
2. Kína 9 4 2
3. Egyesült Államok 8 6 3
4. Ausztrália 3 2 7
5. Franciaország 3 1 1
6. Németország 2 3 3
7. Tunézia 1 0 2
8. Dél-Korea 1 0 1
9. Ukrajna 1 0 1
10. Dél-Afrika 1 0 1