Friss hírek

2007.12.26. 14:56

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓ: IRÁN 2007

<p>Mahmúd Ahmedinedzsád iráni elnök a nemzetközi közösség követeléseivel dacolva 2007-ben is ragaszkodott urándúsító-programjához, és gyakran került összetűzésbe hazai ellenzékével is, szokatlan stílusa és gazdaságpolitikája miatt. Oroszország elkezdte szállítani Teheránnak az első atomerőművéhez szükséges fűtőelemeket, Washington újabb ENSZ-szankciókat sürget, annak ellenére, hogy az amerikai titkosszolgálatok szerint az iráni atombomba-programot felszámolták 2003-ban.</p>

Az Egyesült Államok és Izrael szerint Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést a térségre, ezért akár fegyveres konfliktus árán is meg kell akadályozni Teherán urándúsító programját, amellyel atomfegyvert is előállíthat a perzsa állam. George Bush amerikai elnök az ősszel azt mondta, hogy akár a harmadik világháború is kitörhet, ha nem sikerült megfékezni Teheránt. Kína és Oroszország továbbra is a tárgyalásos rendezés fontosságát hangsúlyozta, különösen azután, hogy decemberben több amerikai titkosszolgálat egyesített jelentése szerint is Irán felszámolta atomfegyver-programját 2003-ban. A dokumentumhoz hasonlóan, egy ősszel nyilvánosságra hozott jelentésében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is azt állítja: semmi sem utal arra, hogy Irán titokban atomfegyver előállításán dolgozna.

Iránt gyakran vádolja az Egyesült Államok azzal is, hogy támogatja a szövetséges erők ellen harcoló csoportokat Irakban és Afganisztánban. Az év első felében több, iráni eredetű fegyverszállítmányra bukkantak az említett országokban, de Teherán folyamatosan tagadta, hogy a tudtával kerültek volna a fegyverek a szomszédos államokba. Washington májusban bevonta a perzsa államot az iraki válság rendezésébe, 30 év után először közvetlenül tárgyaltak a két ország képviselői Bagdadban. Az iraki siíta fegyveresekre nagy befolyással bíró Irán közbenjárására, a Mahdi Hadserege nevű militáns csoport bejelentette, hogy befejezi a szunnita kisebbség ellen végrehajtott támadásait.

Ahmedinedzsád iráni kritikusai szerint az elnök alábecsüli az esetleges ENSZ-szankciók gazdasági következményeit. Elemzők és befolyásos iráni politikusok szerint is várhatóan elszabadul az infláció a perzsa államban. Idén először korlátozni kellett az irániak üzemanyag-vásárlását, az országban jelentős a munkanélküliség, különösen a fiatal pályakezdők körében. Az iráni nagyvárosok egyetemein számos tüntetést szerveztek idén a diákok, demokráciát és a korrupció felszámolását követelve. Ahmedinedzsád elnök utasítására több ellenzéki lapot betiltottak 2007-ben, újságírókat és kémkedés vádjával amerikai-iráni kettős állampolgárokat börtönöztek be.

Az iráni politikai élet megosztottságára jellemző, hogy Teherán nukleáris főtárgyalója, Ali Laridzsáni októberben lemondott posztjáról, mert nem értett egyet az elnök konfrontatív politikájával. Akbar Hasemi Rafszandzsáni, korábbi iráni elnök többször élesen kritizálta Ahmedinedzsádot, miután a jelenlegi elnök árulónak nevezte azokat, akik nem értenek vele egyet, és több politikust kémkedés vádjával letartóztatott. 2008 márciusában Iránban parlamenti választásokat tartanak, elemzők szerint az élesedő politikai csatározások egyik oka, hogy Ahmedinedzsád népszerűtlenségét látva egyre többen kötnek új politikai szövetségeket az iráni politikai elitben.

Mahmúd Ahmedinedzsád 2007-ben is nagy felháborodást keltett Izraellel kapcsolatos kijelentései miatt, az iráni elnök szerint a zsidó állam el fog tűnni a térképről, mint mondta, a visszaszámlálás már megkezdődött. Az iráni elnök részt vett az ENSZ közgyűlésén is New Yorkban, ahol nagy feltűnést keltett azzal, hogy el akart látogatni a World Trade Center romjaihoz. Ahmedinedzsádot meghívta egy beszélgetésre a Columbia Egyetem, ahol a homoszexuálisokról tett közfelháborodást keltő nyilatkozatot. Iránban a saját nemükhöz vonzódókat halálbüntetés fenyegeti, ahogy a drogcsempészeket, és az erőszakos bűncselekményeket elkövetőket. Emberi jogi csoportok 2007-ben is hevesen tiltakozak az ellen, hogy a perzsa államban gyakran nyilvánosan hajtják vére a halálos ítéleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!