Friss hírek

2009.01.12. 14:07

Az Év énekese is fellép a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

<p>Philippe Jaroussky francia kontratenor kapja ebben az évben Európa egyik legjelentősebb komolyzenei elismerését - az Év énekesének járó MIDEM-díjat. A 30 éves énekes a Cannes-ban január 18-és 21-e között megrendezett zenei szakkiállítás-és lemezseregszemlén veheti át az elismerést. A világ egyik legnépszerűbb kontratenorját a magyar közönség is meghallgathatja idén tavasszal Budapesten. Philippe Jaroussky a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében ad ízelítőt Fauré, Hahn és Berlioz műveiből a Zeneakadémián március 28-án.</p>

A világ egyik legjelentősebb zenei szakkiállításának és üzleti, szakmai találkozójának számító MIDEM-et 43. alkalommal rendezik meg Cannes-ban. A rendezvény keretében adják át Az év kiadója, Az év hangszeres művésze, Az év énekes művésze elismeréseket, illetve az Életmű-díjat. Tavaly a Hungaroton kiadó gondozásában megjelent: Bartók Új Sorozat első lemeze részesült a legjobb szimfonikus zenekari felvételért járó MIDEM-díjban.

Az ebben az évben MIDEM-díjjal elismert Philippe Jaroussky a Párizsi Conservatoire régizene tanszékén hegedűsként kapta meg diplomáját, énekelni 1996-ban, Nicole Fallien szopránénekesnő irányításával kezdett.

Három évvel később Alessandro Scarlatti: Sedecia, rč di Gerusalemme című oratóriumával debütált. Repertoárján nem csak a barokk mesterek (Handel, Monteverdi, Vivaldi, Pergolesi) zenedarabjai szerepelnek, hanem a kevésbé ismert XVII-XVIII. századi művek is. 2007-ben a Legjobb francia operaénekes címet nyerte el.

A francia kontratenor 2007-ben két lemezzel is jelentkezett. Az év elején megjelent, Vivaldi-hősök áriáit tartalmazó korongon, amiből több mint 80 ezer példány fogyott el világszerte, a Jean-Christoph Spinosi vezette Ensemble Matheus kíséri. A második lemez tavaly karácsonyra jelent meg - a The Story of a Castrato - a nagy Farinelli riválisának, Carestininek állít emléket XVII-XVIII. századi operaáriákkal. Ezért a lemezfelvételért a német Echo Klassik szintén az év énekesének szavazta meg Philippe Jarousskyt.

A MIDEM-díjas francia kontratenor március 28-án a budapesti Zeneakadémián számít a közönség figyelmére. A francia melódiák Philippe Jarousskyval elnevezésű esten Fauré, Hahn és Berlioz műveiből ad válogatást az énekes.

Bővebb információ a koncertről és a francia művészről a: www.btf.hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!