Friss hírek

2007.12.16. 14:32

Tukacs István: A Fidesz becsapja a szakszervezeteket

<p>Becsapja a szakszervezeteket az egészségbiztosítási rendszer kapcsán a Fidesz - mondta vasárnap Tukacs István szocialista politikus. A Fidesz ugyanis korábban azt mondta, olyan egészségbiztosítást akar, ami a parlament alá van rendelve, működtetésében részt vesznek az önkormányzatok és a szakszervezetek. A Fidesz nemrég megjelentetett Erős Magyarország programja azonban mindössze hat mondatban foglalkozik az egészségbiztosítással és szó sincs benne a szakszervezetekről.</p>

Tukacs István a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Fidesz a nemrég nyilvánosságra hozott Erős Magyarország programja szerint nem nyúlnának hozzá az egészségbiztosítás rendszeréhez, az ellátás mindenkinek alanyi jogon járna és azt adókból fedeznék. Ez vagy adóemelésekkel, vagy óriási pénzkieséssel járna a költségvetés terhére. A Fidesz most azt mondja, hogy ha valaki jobb egészségügyi ellátást akar, az vegyen kiegészítő csomagot a magán-biztosítóktól. Ez pontosan az ellentéte annak, amit eddig állítottak.

Tukacs István, az egészségbiztosításról szóló törvényt előkészítő csoport szocialista tagja elmondta, hogy az a törvény, amiről hétfőn szavaznak, nem a magánbiztosítókról szól. Nem magánbiztosítók lesznek, hanem állami alapba befizetett pénzek, amit majd arányosan, kvóták szerint elosztva kezelnek a pénztárak. Megmarad a szolidaritás, mert aki befizeti a járulékokat és beteg lesz, azt meggyógyítják, aki egészséges marad, az viszont nem kapja vissza a pénzt. Ezt más emberek gyógyítására fordítják. Ezt jelenti a szolidaritás. Megmarad a nemzeti kockázatközösség is, mert mindenki a jövedelme szerint fizet és állami alapba, nem magánbiztosítóknak. A pénzt fejkvóták szerint, egyenlő arányban osztják fel a pénztárak között.

Tarlós Istvánnak a magán-egészségbiztosítókról szóló közvéleménykutatásról kapcsolatos véleményére annyit reagált Tukacs István, hogy hétfőn egyáltalán nem is fognak magán-egészségbiztosítókról szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!