Friss hírek

2008.09.20. 14:56

Összecsaptak a rendőrök és az ellentüntetők Kölnben

<p>A német hatóságok szombaton betiltották szélsőjobboldali csoportok előre bejelentett demonstrációját Kölnben, miután ellentüntetők csaptak össze a kivezényelt rendőrökkel - mondta a német rendőrség egy szóvivője. A szélsőjobboldali csoportok egyébként az iszlám terjeszkedése ellen tiltakoznának, mert a városban Európa egyik legnagyobb mecsetjét tervezik felépíteni.</p>

Az ellentüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, és megpróbálták elvenni a fegyvereiket - mondta a rendőrség szóvivője. A rendőrök gumibotokkal válaszoltak a baloldali demonstrálók támadására, akik a szombatra tervezett szélsőjobboldali felvonulás ellen tiltakoznak.

A német városban egyébként rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be szombatra. A tüntetések miatt háromezer rendőrt rendeltek az utcákra, és lezárták az óváros egyes részeit.

A Pro Köln nevű szélsőjobboldali szervezet két napos nagygyűlést szervezett a városba, hogy az új mecset megépítése ellen tiltakozzanak. A csoport 1500 embert vár a szombati akcióra, hogy "a bevándorlók inváziója" ellen tüntessenek. A rendezvényre várhatóan Belgiumból, Ausztriából és Olaszországból is érkeznek szélsőjobboldali vezetők.

Az ellentüntetéseken ugyanakkor 40-60 ezer emberre számítanak. Közülük több százan élő láncot alakítottak egy mecset körül pénteken, hogy így támogassák Németország hárommilliós muzulmán lakosságát. Néhány baloldali aktivista már akkor köveket és festékbombákat hajigált. Péntek éjjel hat baloldali és egy jobboldali aktivistát vett őrizetbe a rendőrség.

Fritz Schramma polgármester szombaton "gyújtogatóknak és rasszistáknak" nevezte a Pro Köln tagjait, akik szerinte egy polgári mozgalom álcája mögé bújnak. A mecset építésének engedélyezését a városi tanács szavazta meg ezen a héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!