Friss hírek

2008.11.21. 11:40

Félpályán tiltakoznak a termelők - 30 kocsi a Pennynél, 50 a Tesconál

<p>Állattartók és tejtermelők demonstrálnak két áruházlánc Pest megyei raktárbázisánál. A tüntetések egyik helyszíne a Penny Market raktárbázisa Alsónémedinél, a másik pedig a Tesco gyáli raktárbázisa, a két helyszínen összesen körülbelül 80 autóval vonultak fel a demonstrálók. A termelők és állattartók azért tüntetnek, mert szerintük az áruházláncok nem tartják be a magyar törvényeket, például a fizetési határidőt, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát, és gazdasági erőfölénnyel való visszaélést.</p>

Mint Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese a demonstráció megkezdése előtt a Független Hírügynökségnek elmondta, a tiltakozáshoz csatlakoztak, tejtermelőkön kívül baromfi- és sertéstenyésztők, illetve feldolgozók is. Szerintük az áruházláncok törvénysértően, beszerzési áron alul adnak el különböző termékeket, ellehetetlenítve a magyar termelőket. A termelők nem áremelést akarnak, hanem azt, hogy az áruházláncok hasznának egy részét osszák el a feldolgozók és a termelők között. Az ezzel kapcsolatos megállapodást a termelők szeretnék decemberben megkötni az agrártárca, az áruházláncok és a feldolgozók részvételével. A tárca ezt támogatná, de úgy tűnik, az áruházláncok húzzák az időt, ugyanis most van a jövő évre esedékes szerződéskötések időszaka is.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az alsónémedinél és a gyáli helyszínen is békésen tart a demonstráció. Alsónémedinél körülbelül 30 autó és 60-80 ember zárja le az 5-ös utat félpályán. A gyáli raktárbázisnál körülbelül 50 autóval tart a félpályás demonstráció. Mivel a forgalom gyér, a tüntetés nem zavarja a többi autóst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!