Friss hírek

2008.09.22. 11:50

Kazah hőerőmű termelhet Kárpátalján villanyt az EU-nak?

<p>Kazahsztán saját költségen Ungvár közelében építene földgáz-üzemű hőerőművet, amely az európai piacra termelne elektromos áramot. Ezt Lembergben (Lviv) jelentette be a minap Amanheldi Zsumabajev, Kazahsztán kijevi nagykövete.</p>

Az elképzelések szerint a 350-400 megawatt teljesítményű erőmű üzemeltetéséhez évente egymilliárd köbméter földgázra volna szükség. Ezt a kazah lelőhelyek biztosítanák. A kárpátaljai megyeszékhely környéke a nemzetközi gázvezetékek közelsége, illetve Magyarország és Szlovákia közvetlen szomszédsága miatt volna ideális hely a kazahok szerint egy ilyen objektum létesítéséhez. Hasonló erőműveket egyébként Ukrajna nyugati határainak több más pontján is szívesen létesítene Kazahsztán.

Gazdasági elemzők szerint azonban erősen kétséges egy ilyen projekt megvalósításának üzleti haszna. Egyrészt a gázszállítás költségei miatt, másrészt azért, mert Kazahsztán tudvalevőleg maga is meglehetősen nagymértékű elektromos energia hiánnyal küzd, és az ország által felhasznált villanymennyiség jelentős részét Oroszországtól vásárolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!