Vizes kincs a mélyben

A gyógyhatású termálvíz olyan természeti adottság, amelyre komplex fejlesztési programot lehet alapozni: azon túl, hogy alternatív energiaforrás, a gyógyításban és a turizmus élénkítésében egyarán nagyszerűen felhasználható.

Mindezt Dr. Vadász Mária, a Fehérgyarmati Kórház igazgató főorvosa emelte ki azon a nemzetközi konferencián, amelyet kedden szervezett az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Debrecenben.

A főorvosnő ugyanakkor rámutatott: országos összevetésben megyénk használja ki legkevésbé ezt a természeti kincset, holott gazdaságilag is értékteremtő lehetőséget kínál. Jó példaként mutatta be azt a programot, amely során az általa vezetett intézményben a rehabilitációs központ épül fel.

A komplex hatás igazolására elmondta: a kezdeményezés már a kis- és középvállalkozások életét is megpezsdítette, hiszen a gyógyturizmus hírére szálláshelyekkel, étkeztetéssel, igényesebb vendéglátással készülnek. Épp erre tekintettel részletezte az Észak-Alföldi Regionális Innovációs Ügynökség vezetője a termálvízhez kötődő, a II. Nemzeti Fejlesztési Tervhez tartozó pályázati lehetőségeket.

– Nyéki Zsolt –