Vizes Eb – Kapás Boglárka aranyérmes 400 méter gyorson

Akt.:
Kapás Boglárka örül a 400 méteres gyorsúszás döntőjének végén az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 22-én. A magyar úszónő aranyérmes lett.
Kapás Boglárka örül a 400 méteres gyorsúszás döntőjének végén az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 22-én. A magyar úszónő aranyérmes lett. - © MTI Fotó: Kovács Anikó
Budapest, London – Kapás Boglárka aranyérmet nyert 400 méter gyorson vasárnap a londoni úszó Európa-bajnokság zárónapján.

Az UTE 23 éves versenyzője 4:03.47 perces országos csúccsal csapott a célba, amivel Hosszú Katinka 4:05.51 perces rekordját adta át a múltnak, és ezzel egyúttal megszerezte negyedik elsőségét a brit fővárosban. Előzőleg 800 és 1500 méter gyorson, valamint a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött.

Kapás az első fordulónál, 50 méternél még csak hetedikként fordult, de a másodiknál már az ő neve jelent meg elsőként az eredményjelzőn. Ez innentől kezdve már nem is változott, és bár a brit Jazmin Carlin megpróbált felzárkózni rá, a magyar úszó magabiztos győzelmét végül ő sem veszélyeztette.


Kapás Boglárka | MTI Fotó: Kovács Anikó

“Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni, 4:03. Na, akkor megint nem hittem a szememnek. Hihetetlen, hogy ez összejött” – nyilatkozta a szövetség Facebook-oldalán Kapás, aki annak külön örült, hogy 150 méternél volt bátorsága ritmust váltani és növelni a tempót.

“Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság” – utalt Kapás arra, hogy négy aranyéremmel zárta a kontinensviadalt.

Ez volt a magyarok tizedik aranyérme a kontinensviadalon, e tekintetben ez minden idők legjobb magyar eredménye. A korábbi csúcs 2012-ben, Debrecenben született, ott kilenc aranyat gyűjtöttek a magyar úszók.


Eredmények:

női 400 méter gyors, Európa-bajnok:

1. KAPÁS BOGLÁRKA 4:03.47 perc
2. Jazmin Carlin (Nagy-Britannia) 4:04.85
3. Mireia Belmonte Garcia (Spanyolország) 4:06.89


Vizes Eb – Verrasztó Dávid aranyérmes 400 méter vegyesen
Budapest, London – Verrasztó Dávid aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a londoni úszó Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.


Vizes Eb – Szilágyi Liliána ezüstérmes 200 méter pillangón
Budapest, London – Szilágyi Liliána ezüstérmet nyert 200 méter pillangón a londoni vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek vasárnapi zárónapján.