Friss hírek

2008.11.04. 13:37

Fico állami vétójogot akar az energetikai vállalatok árjavaslataira

<p>Állami vétójogot vezetne be a szlovák kormány az energiaárak meghatározásánál. Robert Fico kabinetje azt akarja elérni, hogy a részben állami tulajdonú energetikai vállalatok esetében a részvényesi közgyűlés elé kelljen terjeszteni azt az árjavaslatot, amivel a cég az árszabályozási hivatalhoz fordul. Ha az állam a javaslattal nem értene egyet, képviselői a közgyűlésen vétójoggal élhetnének.</p>

A szlovák kormány ezzel a Szlovák Gázművek újabb áremelési javaslatára reagál. Robert Fico 2006-os hatalomra kerülése óta sorozatosan bírálja az energetikai vállalatokat, közülük is leginkább a gázműveket, és többször is kilátásba helyezte, hogy fellép ellenük, ha a kormányzat szerint indokolatlan mértékű áremelést követelnének. Néhány héttel ezelőtt a szlovák miniszterelnök azt is felvetette, hogy az állam kész visszavásárolni a külföldi részvényesek tulajdonhányadát, ha azok további követelésekkel állnak elő.

A mostani javaslatot a szlovák kormánykoalíció kedden hagyta jóvá, sürgősséggel máris az éppen ülésező parlament elé terjeszti, abban bízva, hogy a koalíciós többség szerdán már meg is szavazza a törvénymódosítási tervezetet. Ha ez megtörténik, Fico szerint Ivan Gašparovič államfő még a héten aláírhatja a módosított jogszabályt. A miniszterelnök a javaslat elfogadását egyfajta erőpróbaként értelmezi. "Vagy bábkormány, bábállam vagyunk, s mindenki azt csinál, amit akar: jön, leszakít egy almát, elmegy, és úgy tesz, mintha az az övé lenne. Vagy pedig a részvényesek - akik kisebbségi tulajdonrésszel rendelkeznek - tiszteletben tartják azt, amit az állam mond" - fogalmazott a szlovák miniszterelnök.

A gázművek az áremelés kétféle variánsát terjesztette elő a napokban: az egyik 13, a másik 24 százalékos árnöveléssel számol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!