Friss hírek

2009.06.15. 19:28

Tüzet nyitotttak a tüntetőkre Teheránban

<p>Tüzet nyitottak a rohamrendőrök hétfőn azon a teheráni tömegtüntetésen, amelyen egyes becslések szerint több százezren, más becslések szerint legalább két millióan vettek részt. A BBC és több nyugati hírügynökség szerint egy tüntető valószínűleg meghalt.</p>

A hétfői tömegdemonstráció a hétvégi tüntetések folytatása volt a pénteki elnökválasztások eredményei miatt. Hivatalos közlés szerint a szavazatok 62,63 százalékával győzött a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád. Legfőbb riválisa, Mir Hosszein Muszavi a voksok 33,75 százalékát kapta. A reformerek jelöltje, aki egykor kormányfő volt, nem fogadta el vereségét, mivel szerinte súlyos visszaélések történtek a választásokon és a szavazatok összeszámlálásakor. Ugyanezt állítják Muszavi hívei, akik szombaton és vasárnap több helyen tömegtüntetéseket tartottak, és össze is csaptak Mahmúd Ahmadinezsád támogatóival. A hétvégi zavargásokban hárman meghaltak.

A hétfőn tüntetés azzal kezdődött, hogy egy autó tetejéről beszédet intézett a tömeghez Muszavi, aki azt mondta a "a nép szavazatai fontosabbak, mint Muszavi, vagy bárki más." A BBC tudósítója, Jon Leyne azt jelentette Teheránból, hogy az 1979-es forradalom óta nem volt ekkora megmozdulás. Leyne úgy fogalmazott, hogy politikai földrengés rázza meg Iránt. Más külföldi tudósítók azt közölték, hogy a rohamrendőrség délután még csak figyelte a tömeget, amelyből többen azt kiáltották a rendőrök felé, hogy "Csatlakozzatok!". Kora este azonban lövések dördültek.

Az iráni Press TV egyik munkatársa állítólag látta, amint ismeretlen fegyveresek jelentek meg, az Azadi téren, és ők kezdtek lőni a tömegre. Az AP amerikai és az AFP francia hírügynökségek tudósítói viszont azt közölté, hogy fotósaik látták, amint a biztonsági erők nyitnak tüzet,, aminek következtében egy tüntető a helyszínen meghalt, és sokan megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!