Friss hírek

2009.01.12. 15:15

Szűcs Erika: a hideg miatt senkit sem maradhat fűtés nélkül

<p>A szociális tárca kormányzati intézkedést kezdeményez annak érdekében, hogy a rendkívüli hideg miatt egyetlen energia-, illetve gázszolgáltató se kapcsolja ki a hátralékot felhalmozó vagy nem fizető háztartásokat a rendszerből - közölte a szociális és munkaügyi miniszter hétfői tájékoztatóján. Szűcs Erika elmondta: péntekre konzultációt hívott össze az önkormányzati szövetségek képviselői, a hajléktalanellátásban érintett szervezetek, valamint a szolgáltatók részvételével azért, hogy mindenki tisztában legyen a krízishelyzetben történő energiaellátásra vonatkozó jogszabályokkal.</p>

Szűcs Erika tájékoztatása szerint decemberben 60-65-en, január elseje óta pedig 40-en fagytak halálra a szokatlan hideg miatt. Közülük csak minden negyedik volt hajléktalan, a többiek saját otthonukban hűltek ki. A lakhatással rendelkezők szociális ellátása az önkormányzatok felelőssége, amely több támogatási formát is biztosít ehhez - mondta a tárcavezető. Példaként említette a lakhatási támogatást, amelynek normatíváját január elsejével négyzetméterenként 425-ről 450 forintra emelték. Az adósságkezelési szolgáltatás része a kártyás mérőóra felszerelése, amelyből jelenleg körülbelül ezer működik az országban. Ezek egy előre feltölthető, tetszőleges összeg erejéig biztosítják a szolgáltatást.

Január elsejétől fizetési késedelem, vagy nem fizetés esetén az úgynevezett védett fogyasztókat sem lehet lekapcsolni a rendszerről, hanem a szolgáltató költségén ilyen kártyás mérőórát kell felszerelni. Ennek segítségével az önkormányzat kritikus helyzetben egyszeri segéllyel érheti el, hogy továbbra is legyen áram- vagy gázszolgáltatás, a későbbiekben pedig a lakásfenntartási támogatás összegét lehet részben vagy egészen ebben a formában folyósítani - mondta a miniszter. A védett fogyasztók körébe egyébként a szociálisan rászorulók, illetve a fogyatékkal élők tartoznak.

További változás, hogy szerdától senkit sem lehet kikapcsolni a szolgáltatásból anélkül, hogy ezt ne jelezné a szolgáltató a helyi jegyzőnek. Az erről szóló javaslat kidolgozását a kormányfő javasolta korábban. Ebben az esetben ugyanis a szociális ellátórendszert működtető önkormányzat azonnal tudomást szerez arról, hogy intézkedésre lehet szükség.

Ami a hajléktalan ellátást illeti, a szociális miniszter szerint a szervezettség, illetve kapacitása is megfelelő. Az idei költségvetésben több mint 400 millió forint áll rendelkezésre erre a célra. A nappali melegedőkben jelenleg 5 ezer, az éjjeli menedékhelyeken 6500 férőhely van, 800 hely van a tartós bentlakásos intézményekben, novembertől áprilisig pedig további 1000-1200 átmeneti férőhelyet nyitottak meg. Minden régióban működik diszpécserszolgálat, és 20 vidéki, valamint 6 fővárosi orvosi rendelő fogadja az otthontalanokat. Ezen kívül Budapesten négy 24 órás egészségügyi centrum működik; Miskolcon és Pécsett is épült hasonló, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben pedig hamarosan nyílik egy - mondta a tárcavezető.A legnagyobb probléma az, hogy a hajléktalanok sokszor nem mernek megszállni az éjjeli menedékhelyeken, mivel féltik az értékeiket illetve nem akarnak közösségbe menni. Szűcs Erika közölte, a szállókon vannak zárható szekrények, de szükség esetén minisztériumi ! forrásból készek áldozni erre, ha pedig van rá szakmai támogatás, a hajléktalanok kötelező beszállítását is fontolóra kell venni kritikus időjárás idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!