Nagyvilág

2012.03.22. 19:09

A visegrádi négyek és Szlovénia ellenzi a régiók uniós támogatásának csökkentését

Prága, 2012. március 22., csütörtök (MTI) - Ellenzi a régiók európai uniós támogatásának jövőbeni tervezett csökkentését a négy visegrádi ország és Szlovénia.

Prága, 2012. március 22., csütörtök (MTI) - Ellenzi a régiók európai uniós támogatásának jövőbeni tervezett csökkentését a négy visegrádi ország és Szlovénia.

Egyebek között ez derül ki abból a jövőbeni (2014-2020), az Európai Unió kohéziós politikáját érintő közös nyilatkozatból, amelyet a regionális fejlesztésekért felelős cseh, lengyel, magyar, szlovák és szlovén miniszter fogadott el csütörtökön Prágában.

Az MTI prágai irodájába eljuttatott nyilatkozat szerint a V4-ek és Szlovénia a régiók további maximális fejlődése érdekében megpróbálják elérni, hogy az Európai Unió ne csökkentse az erre a célra fordított támogatásokat.

A nyilatkozatot aláíró országok ugyanakkor kétségbe vonják azt a jövőbeni feltételt, miszerint a támogatások kifizetése az egyes tagállamokban végbemenő reformoktól függene.

A felek megegyeztek abban, hogy a közös álláspontot az Európai Unió legközelebbi illetékes fórumán a többi tagállam elé terjesztik.

A közös nyilatkozatot aláíró országok képviselői általában nagy hangsúlyt fektetnek az európai régiók további fejlesztésére és az egységes uniós piac megerősítésére. A kohéziós politikát továbbra is rendkívül fontosnak és szükségesnek tartják.

"Célunk, hogy felerősítsük Közép-Európa hangját az európai intézményekben" - mondta Kamil Jankovsky cseh regionális fejlesztési miniszter a tanácskozás után újságíróknak. Hozzátette: a találkozó nagyon jó légkörben zajlott, és bizonyítéka annak, hogy a közép-európai régió országainak vannak közös érdekeik, és az érintettek képesek azok megfogalmazására is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!