Vívó Eb – Szász Emese bronzérmes

Akt.:
Budapest/Montreux, 2015. június 6., szombat (MTI) – Négy főtáblás győzelem után az elődöntőben vereséget szenvedett, így bronzérmet szerzett a párbajtőröző Szász Emese a montreux-i vívó Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség honlapja szerint nem kezdett jól, első három csoportmérkőzését elveszítette, utána viszont a maradék hármat megnyerte. Formája nagyot javult, amire szüksége is volt a folytatásban, mert a fegyvernem legjobbjai, olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnokok kerültek az útjába a főtáblán.

A francia Maureen Nisimát és a német Britta Heidemannt 15-8-ra verte, a svájci Tiffany Geroudet-t 15-14-re győzte le, majd a román Ana Maria Branzát 15-10-zel búcsúztatta. Végül az elődöntőben 15-10-re kapott ki az orosz Vijoletta Kolobjovától.

A szövetségi beszámoló szerint a négyes döntő előtti szünetben begörcsölt, a stábtól minden orvosi segítséget megkapott, de végül az ötödik ellenfél, akinek messze a legkevesebb kiemelkedő eredménye volt, jobbnak bizonyult nála, mégpedig 1-1 után végig vezetve, magabiztosan. Kolobjova az elején elhúzott, és Szász már nem tudott visszakapaszkodni. Ezzel együtt a bronzéremmel nagy lépést tett előre a riói olimpia felé vezető úton, mert az Eb-n szerzett kiemelt pontszám mindenképpen benne lesz majd a jövő áprilisi összesítésben.

A világranglistán éllovas Szász 2013 után másodszor lett harmadik egyéniben Európa-bajnokságon. Emellett vb-n – ugyancsak egyéniben – nyert már egy ezüstöt és két bronzot, a svájci kontinensviadalon pedig az övé az első magyar érem.

Összegzésében először arról beszélt, hogy nehezen indult számára a versenynap, s a csoportjában elszenvedett három vereség után az is megfordult a fejében, hogy kiesik.

“Aztán sikerült átesnem a holtponton, és amikor kezdődött a 64-es tábla, átkerültem a megszokott, tizenöt tusos környezetembe. Valamennyi ellenfelemmel szemben előre kidolgozott taktikával léptem pástra, és ehhez akkor is ragaszkodtam, amikor szorosabbá vált egy-egy asszóm” – idézte őt a szövetség honlapja. Amint azt elmondta, a Geroudet elleni nyolcaddöntőben ugyanakkor váltania kellett, így sikerült négytusos hátrányból fordítania.

“A Branza elleni asszó előtt már begörcsölt a kezem, úgy kellett egyesével ráerőltetnem az ujjaimat a markolatra, ehhez képest nagyon jól sikerült a meccs…. Örültem az éremnek is, a szünetnek is, de Kolobjova ellen már hiába volt meg az elképzelés, nem tudtam végrehajtani, amit akartam. Nagyon-nagyon elfáradtam” – tette hozzá.

Eredmények:

a 64 között:

 • Szász Emese-Maureen Nisima (francia) 15-8
 • Budai Dorina-Suvi Lehtonen (finn) 15-11
 • Loredana Dinu (román)-Antal Edina 15-5

a 32 között:

 • Szász-Britta Heidemann (német) 15-8
 • Simona Pop (román)-Budai 15-3

a 16 között:

 • Szász-Tiffany Geroudet (svájci) 15-14

negyeddöntő:

 • Rossella Fiamingo (olasz)-Marie Florence Candamassy (francia) 13-12
 • Pop-Tatyjana Logunova (orosz) 15-11
 • Vijoletta Kolobjova (orosz)-Olena Krivicka (ukrán) 13-10
 • Szász-Ana Maria Branza (román) 15-10

elődöntő:

 • Fiamingo-Pop 15-9
 • Kolobjova-Szász 15-10

döntő:

 • Kolobjova-Fiamingo 15-12

A végeredmény: 1. Vijoletta Kolobjova, 2. Rossella Fiamingo, 3. Szász Emese és Simona Pop, … 30. Budai Dorina, … 34. Antal Edina, … 69. Kun Anna

Az Európa-bajnokság vasárnap a női kardozók és a férfi párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódik.

– MTI –