Vívó Eb – Nem csak az érem érhet sokat

Budapest, 2015. június 4., csütörtök (MTI) – Az éremszerzésen túl – elsősorban egyéniben – a további élcsoportos helyezések kiharcolása is lehet siker a pénteken kezdődő montreux-i vívó Európa-bajnokságon, mivel a svájci viadal is része a 11 hónapos olimpiai kvalifikációs sorozatnak.

A riói mezőnyök nagy része a kijelölt versenyeken – világkupákon, Grand Prix-ken, valamint kontinenstornákon és a világbajnokságon – megszerzett pontok, a 2016. április 4-i ranglisták alapján áll majd össze.

Női tőrben és férfi kardban csak egyéni küzdelmeket rendeznek a jövő évi nyári játékokon, így ezekben a többinél kiélezettebb küzdelem várható a kvótákért, mivel országonként legfeljebb két vívó indulhat Rióban. A négy további szakágban csapatverseny is lesz Brazíliában, így azokban leginkább a válogatottnak érdemes kvótát szereznie, mert akkor három induló részvétele automatikus.

A montreux-i Eb-n ezért férfi kardban és női tőrben inkább egyéniben, női kardban, férfi és női párbajtőrben, valamint férfi tőrben pedig csapatban kellene minél jobban szerepelni. Az összképet persze egyértelműen javítaná a bármelyik szakágban megszerzett érem.

A magyar válogatott erős összeállításban vesz részt a kontinensviadalon. Férfi kardban és női párbajtőrben lesz olyan versenyző, aki csak egyéniben, illetve kizárólag csapatban lép pástra, míg női kardban sérülés miatt cserélni kellett: a múlt hétvégén Moszkvában megsérült Várhelyi Kata helyére Garam Nóra került az utazó csapatba.

A korábbi eredmények és az idei szereplés alapján férfi és női párbajtőrben, valamint férfi és női kardban várható elsősorban jó szereplés. Az idén aranyérmet nyert a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Szatmári András, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat a madridi vk-n, második lett a párbajtőröző Boczkó Gábor Párizsban, harmadikként zárt a kardozó Márton Anna Gentben, valamint Decsi Moszkvában, továbbá Szilágyi Varsóban és Moszkvában. Ezek mellett is akadtak még értékes helyezések, többek között a párbajtőrözőknél továbbra is világranglista-vezető Szász Emese, illetve a férfi párbajtőr-, valamint a női kardcsapat jóvoltából.

A tavalyi, strasbourgi Eb-n a magyar válogatott a párbajtőröző Rédli András révén egy aranyat, illetve a kardozó Gémesi Csanádnak köszönhetően egy bronzot szerzett. Most csapatban jönnének igazán jól az érmek, elsősorban az olimpiai szempontból érintett szakágakban. Egyéniben a dobogó közeli helyezések is értékesek lehetnek, de az első három közé kerülés természetesen itt is többet ér.

– MTI –