Vívó Eb – Mohamed Aida bronzérmes

Akt.:
Budapest/Montreux, 2015. június 8., hétfő (MTI) – Bronzérmet nyert a tőröző Mohamed Aida a montreux-i vívó Európa-bajnokságon.

Az ukrán Olga Lelejko és Knapek Edina 15-8-as, majd a hatszoros olimpiai és 13-szoros világbajnok olasz Valentina Vezzali 15-11-es legyőzése után az elődöntőben azzal a Larissza Korobejnyikovával találkozott, aki egy fordulóval korábban Varga Gabriellát búcsúztatta. A döntőért rendezett asszóban Mohamed az elején nagyon jól vívott, az első három percben szép akciókkal háromtusos, 6-3-as előnyre tett szert. A második szünetig azonban az orosz egy találattal közelebb zárkózott (11-9), majd a harmadik szakaszban, amikor Mohamed már meglehetősen fáradtnak tűnt, fordított. 13-12-re vezetett, de a magyar tőröző 11 másodperccel a vége előtt egyenlített, így következhetett a hosszabbítás, amiben Korobejnyikova ért el találatot.

Mohamednek a mostani az első egyéni bronzérme Európa-bajnokságon, eddig egy ezüstje volt, még 1992-ből. Sikere már csak azért is nagyon fontos, mert ebben a szakágban kizárólag egyéniben rendeznek versenyt a jövő évi olimpián, és az Eb-n szerzett pontok sokat érhetnek a kvótáért zajló küzdelemben.

A svájci kontinensviadalon a magyarok már három dobogós helyezésnél tartanak: Mohamed előtt a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor végzett a harmadik helyen.
A női tőrözők hétfői versenyét az olasz Elisa Di Francisca nyerte, aki sorozatban harmadszor bizonyult a legjobbnak Európa-bajnokságon.

Eredmények (az Eb honlapjáról):

a 32 között:

Knapek Edina-Jeszenszky Szilvia 15-13
Mohamed-Olga Lelejko (ukrán) 15-8
Varga Gabriella-Franziska Schmitz (német) 15-11
a 16 között:

Mohamed-Knapek 15-8
Varga-Martina Batini (olasz) 15-13
negyeddöntő:

Mohamed-Valentina Vezzali (olasz) 15-11
Larissza Korobejnyikova (orosz)-Varga 15-9
Arianna Errigo (olasz)-Julija Birjukova (olasz) 15-10
Elisa Di Francisca (olasz)-Inna Gyeriglazova (orosz) 15-14
elődöntő:

Korobejnyikova-Mohamed 14-13
Di Francisca-Errigo 15-8
döntő:

Di Francisca-Korobejnyikova 15-13
A végeredmény: 1. Elisa Di Francisca, 2. Larissza Korobejnyikova, 3. Mohamed Aida és Arianna Errigo, …7. Varga Gabriella, …11. Knapek Edina, …25. Jeszenszky Szilvia

– MTI –