Friss hírek

2010.01.28. 11:00

Fico pénzmosással gyanúsítja Dzurindáékat, akik ezért feljelentik a szlovák miniszterelnököt

<p>Pénzmosással gyanúsította meg a legnagyobb szlovák ellenzéki pártot Robert Fico miniszterelnök kedden. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, amelyet Mikulás Dzurinda volt kormányfõ vezet, máris jelezte: feljelenti Ficót.</p>

Szlovákia miniszterelnöke azt állítja, hogy a két Dzuirnda-kormány idején - vagyis 1998 és 2006 közt - végbement szlovákiai privatizációból Dzuirndáék törvénytelen módon nagy bevételekhez juthattak. Utalt arra, hogy ha az ellenzéki párt a stratégiai fontosságú vállalatok összesen 330 milliárd korona összértékû privatizációjából csak 2 százalékos jutalékot kapott, akkor is 6-7 milliárd koronára tehetett szert.

Márpedig ennek a pénznek valahol lennie kell - tette hozzá -, utalva arra, hogy a Dzurinda-pártnak 2004-ben és tavaly is finanszíroznia kellett köztársaságielnök-jelöltje kampányát, valamint a 2006-os választások elõtt is költött.

Fico szerint a szálak a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió pénztárnokához, Igor Kucejhez vezetnek. Két fõbb szálat említett. Az egyik szerint alapos a gyanú, hogy a párt 2004-ben több mint félmillió eurót törlesztett egy londoni székhelyû, de Saint Kitts és Nevis szigetén bejegyzett cégnek, az Allied Wingsnek, amelyet tavaly nyáron töröltek a cégjegyzékbõl. A másik szál: a pártpénztárnok ügyvezetõje egy szlovákiai kft.-nek, amely teljes mértékben egy londoni cég, a Destor Investments tulajdona.

Az Allied Wings és a Destor Investments közös nevezõje pedig az - állítja a szlovák miniszterelnök -, hogy egyezõ a címük a brit fõvárosban. "Ugyanaz a címük Londonban, egy emeleten vannak, közös postafiókkal, közös kezelõvel és titkárral. Valóban komoly a gyanú, hogy a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió illetve a párt emberei által felügyelt külföldi számlákról küldött pénzt magának saját tevékenysége finanszírozására" - jegyezte meg.

Fico és pártja, a szociáldemokrata Smer a napokban többször is támadta Dzurindáékat a finanszírozási ügyek miatt. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke kedden azt mondta: sajnos, nem tud választ adni minden, a pénzügyeket firtató újságírói kérdésre, mert a párt politikai irányításával foglalkozik. Fico erre szóvivõjével azt üzente: Dzurinda élõ, egyenes adásban követett el politikai öngyilkosságot.

Az ellenzéki párt Fico szerdai sajtóértekezlete után szûkszavú közleményben tudatta, hogy feljelentést tesz a kormányfõ ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!