Friss hírek

2007.12.01. 13:32

A szlovák rendőrség még vizsgálja a szerdán lefoglalt uránport

<p>A szlovák hatóságok még vizsgálják, hogy készíthető-e úgynevezett piszkos bomba a szerdán Kelet-Szlovákiában lefoglalt dúsított uránból. Ezt Martin Korch, a szlovák Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte a Független Hírügynökséggel szombaton.</p>

Korch elmondta azt is, hogy a végleges eredmények csak a jövő héten várhatók, azokról előreláthatólag szerdán tájékoztatja a sajtót a szlovák rendőrség. Hangsúlyozta azt is:azok a szakértői vélemények, amelyek kizárják a piszkos bomba előállításának lehetőségét a lefoglalt dúsított uránporból, még csak az elemzés részeredményeire hagyatkoznak.

Két magyar és egy szlovák állampolgárt szerdán tartóztatott le radioaktív anyag csempészéséért a szlovák és a magyar hatóság. Erről csütörtökön számolt be Pozsonyban a szlovák országos rendőrfőkapitány, a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója és az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója.

A gyanúsítottaknál 235-ös és 238-as izotópszámú dúsított urán keverékéből készült, összesen 481,4 grammnyi, két tégelyben tárolt porszerű radioaktív anyagot foglalt le a szervezett bűnözés elleni szlovák hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!