Helyi közélet

2012.05.01. 09:25

Kaszáltak a vadparkoltatók

Miskolc - A szabadba hívta az embereket a nyáriasan meleg idő, aki tehette, a hétfőt is a pihenésnek szentelte.

Miskolc - A szabadba hívta az embereket a nyáriasan meleg idő, aki tehette, a hétfőt is a pihenésnek szentelte.

Bár a legtöbb üzlet nyitva volt hétfőn, általában csendesen telt a kereskedők napja. A Búza téri piac délután három órakor zárt, de nem is lett volna értelme tovább nyitva tartani, a forgalom gyenge hétköznapinak tűnt. Mint az árusok elmesélték, pénteken és szombaton sok vásárlójuk volt, most csak azok látogattak ki akik a hétvégén jöttek rá, mégis csak sütni kéne egy kis szalonnát május elsején. A nagyobb bevásárlóközpontokban sem volt jelentős a mozgás, ami talán annak is betudható, hogy mégiscsak a hónap utolsó napját írtuk – vagyis a legtöbb család kasszája ilyenkorra már elvékonyodott.

Hogy hová tűntek az emberek? Például Miskolctapolcán töltötték az időt, ahol a nagy játszótéren már délelőtt számos kisgyerekes szülő ütötte el azzal az időt, hogy figyelte, a csúszda-mászóka melyik csövéből bukkan elő csemetéje kobakja, vagy megpróbálta felkelteni gyermeke érdeklődését a tó tükrén lágyan lebegő vadkacsákafiókokra. A rengeteg szlovákiai látogató miatt nemzetközinek tekinthető tömeggel a vadparkoltatók kaszáltak a legtöbbet, lépten-nyomon táblával hadonászó, nem is mindig bizalomgerjesztő megjelenésű emberek próbálták saját területükre csábtani az autóval érkezőket, akik – mivel valószínűleg Tapolca tartja az Európai rekordot az egységnyi területre eső várakozni tilos táblák versenyében – jószerivel máshol nem is nagyon tudták letenni járműveiket.

Fürdeni, csúszni, csónakba szállni

A tapolcai látogatók jelentős része a Barlangfürdőben keresett enyhülést a nyárias tavaszi napokon. Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai, Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy vasárnap több mint 2300-an voltak a fürdőben. „Az emberek jól fogadták, hogy egy hónappal előbbre hoztuk a szezonnyitást, és hogy az előszezonban nincs a benntartózkodásnak időkorlátja, vagyis a megváltott jeggyel egész nap, záróráig tartózkodhatnak a fürdőben”, mondta. Egyik olvasónk arra hívta fel a figyelmünket, hogy a szabadtéri gyerekmedencék közül kettő nem üzemel. Ennek okát firtató kérdésünkre Czinkné Sztán Anikó azt felelte, hogy a két gyermekmedence között hamarosan régészeti feltárások kezdődnek, emiatt nem lett volna értelme beüzemelni azokat, de a gyerekek így is nagyon élvezték a strandot, és a nekik megnyitott medencét.

A bobpályán reggeltől folyamatosan jártak a kocsik, de ottjártunkkor még nem volt sorban állás. Mint az ott dolgozóktól megtudtuk, a hajtás csak később kezdődik, sokan azután keresik az adrenalin-fröccsöt, miután a strandon vagy a csónakázó tavon kicsit kipihenték magukat. Távozásunkkor éppen egy kerékpáros csoport érkezett, de a tavi hídon is egyre többen tartottak a kassza felé, míg a „cső másik végén” többen arra várták, hogy a pálya egyik rázósabbnak tűnő szakaszán készült fotójukhoz hozzájuthassanak.

Kicsit retro...

Szalma Péter és párja két kislányukkal Szegedről érkezett. Mint mesélték a DÉMÁSZ-nál dolgozó szülők, már pénteken itt voltak, akkor a Barlangfürdőben töltöttek el néhány órát, aztán túráztak a Bükkben, voltak Lillafüreden. Hétfőn a csónakázó tó partján sétáltak, és terveztek néhány bobos lesiklást is. Ezután indultak haza, hogy a május elsejét már otthon töltsék. – Elsősorban túrázni jöttünk, mert hihetetlenül szép itt a táj –, mesélte Szalma Péter. – Tapolcának van egy kis retro-hangulata, ezzel az elhagyatott szocreál stranddal, de egyébként minden más tetszik.

A strand egyébként másoknak is felkeltette az érdeklődését, egy idősebb férfi arra csodálkozott rá, hogy milyen szépen fejlődik az egykori nagymedence közepén kisarjadt fácska. A nyüzsgés a büfésoron üzlethelyiséget bérlők számára is gyümölcsözőnek bizonyulhatott, a dél közeledtével a napernyők alatt egyre több fogyasztó vendég vert tanyát. Mások viszont másként oldották meg a koszt-kérdést, azon a helyen, ahol tavaly nyáron két aknagránátot is találtak a patakmederben, komoly tömeg verődött össze néhány kondér mellett, ők a patakparti fák árnyékában főzőcskézéssel, pihenéssel töltötték a napot.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában