Vitorlázórepülők Miskolcon

Akt.:
Vitorlázórepülők Miskolcon
Vitorlázórepülők Miskolcon - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Néhány napja a szokásosnál is nagyobb repülőforgalmat láthatunk Miskolc egén, hiszen Július 7-15-ig a Borsod Megyei Repülő Klub által kerül megrendezésre immáron ötödik alkalommal az Avas Kupa névre keresztelt vitorlázórepülőterületi bajnokság.

A népes mezőny az ország minden szegletéből érkezett, hogy összemérhesse tudását hazánk legnevesebb pilótáival. Még a sokat látott gólyák is kíváncsian nézik a közel 40 db repülőgépet és a versenyt, amelyhez foghatót utoljára 1978-ban láthattunk Miskolcon.

A versenyen teljesítménytől függően kategóriákba sorolják a gépeket. Az FAI KLUB (nemzetközi) osztályba a nagyobb teljesítményű 15m fesztávú gépek kerülnek, a HUNKLUB (hazai) osztályba a kisebb teljesítményűek. Ez az osztályba sorolás a rallye – hoz hasonlóan történik. Bár sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen teljesítményről is beszélünk, amikor vitorlázógépekről van szó, amelyekben nincs motor. Ezeknél a gépeknél az ún. siklószám (amely megadja, hogy 1000m magasságvesztéssel hány km-t képes megtenni) és a hozzá tartozó sebesség határozza meg a teljesítményt. Szóval nem kell meglepődni, ha egy-egy ilyen gép közel 300km/h-s sebességgel elhúz a fejünk felett, mindezt motorzaj nélkül.

A mezőny felszállás után egy levegőben lévő startvonal átrepülése után kezdi meg a versenyt, amely még a földön meghatározott több száz kilométeres útvonal minél gyorsabban és pontosabban történő teljesítésével zajlik és a célvonal átrepülésével fejeződik be. Az útvonal teljesítését logger-rel (műholdas adatrögzítő) ellenőrzik. A hazai, miskolci csapat 3 versenyzőt állított ki, de géptörés miatt már csak ketten vannak versenyben. Paszternák László a FAI KLUB osztályban, összetettben a harmadik, Kállai Rudolf pedig a HUNKLUB osztályban, összetettben a kilencedik helyen áll három versenynap után. Bár versenyszámonként napi győztesek kerülnek kihirdetésre, a kilenc versenynap végén mind a két kategóriában díjazzák az első három helyezettet. A vasárnap 10 órakor kezdődő díjátadó vendége pedig az egykori, és eddigi egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan lesz.

Az érdeklődők a Miskolci Repülőtérre kilátogatva közelebbről is megnézhetik a gépeket, illetve a verseny Miskolcon zajló részét, és szurkolhatnak a mieinknek. Az avaskupa.hu honlapon pedig nyomon követhetik az eseményeket és az eredményeket.

– Gácsi Attila –