Vitatott kommandós-akció Soroksáron – megvan az a férfi, akit másfél hete kerestek

Elfogták a rendőrök kedden azt a férfi, akinek keresése közben kommandósok rontottak rá korábban több soroksári roma családra. Az intézkedés vihart kavart, a rendőrségnél fegyelmi eljárás is indult, bár az akciót törvényesnek és jogszerűnek ítélték. A fiatalembert egyébként azért körözték, mert nem kezdte meg börtönbüntetését, amit halált okozó testi sértés miatt szabtak ki rá.

A Roma Sajtóközpont korábbi beszámolója szerint a soroksári Vadevezős utcában több roma családra is rárontottak fegyveres kommandósok, nagyjából másfél hete. Állításuk szerint nőket és gyerekeket “rángattak ki az ágyból és szobákból”. Beszámolójuk szerint többeknek az udvaron kellett térdepelniük órákon át, majd a kommandósok igazoltattak mindenkit és elmentek.

A rendőrségnél szakmai vizsgálat indítottak, és azt állapították meg, hogy a rendőri intézkedés szükségszerű illetve jogszerű volt. “A bűncselekmények tárgyi súlya és az elkövetők személyiségéről beszerzett információk szükségessé tették a nagy erőkkel végrehajtott ellenőrzést és a fokozott biztonsági intézkedéseket” – fogalmaztak korábban. Mégis fegyelmei eljárás indult az akció parancsnoka ellen szakszerűtlenségek és szakmai hiányosságok miatt, ez még mindig tart.

A rendőrök korábban többször hangsúlyozták, hogy egy olyan férfit kerestek, akit halált okozó testi sértés miatt ítélt el a bíróság, ám nem vonult be a börtönbe. Kedden késő este újabb akció indítottak, és ez már sikerrel járt, elfogták Soroksáron – számolt be szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság.