Vitatkoznak Basescu sorsáról

Ha a május 19-ére kiírt népszavazáson azok a szavazatok kerülnek többségbe, amelyek menesztenék a felfüggesztett államelnököt, Traian Basescunak távoznia kell hivatalából. Amennyiben a többség nemmel szavaz, Basescu visszatérhet hivatalába. A pártok jogászai kedden arról is megegyeztek mi történik, ha nem megy el a szavazók legalább 50 százaléka a voksolásra és érvénytelen lesz a népszavazás. Ebben az esetben a parlament dönti el, mi lesz Basescu sorsa. A törvényhozásban jelenleg az államelnök elmozdítását kezdeményező ellenzék van többségben.

Traian Basescut április 19-én függesztette fel tisztségéből a parlament, azzal az érvvel, hogy az elnök több ízben is megsértette az Alkotmány előírásait. A román elnököt egyebek között azzal vádolják, hogy nem látja el a pártok közötti közvetítői szerepét, valamint politikai nyomásgyakorlásra használja fel a hírszerző szolgálatokat.

“Egyetért-e Románia elnökének, Traian Basescunak a menesztésével?” – erre a kérdésre kell válaszolnia május 19-én Románia szavazásra jogosult 18 millió polgárának.

Ha Basescut felmentik, új elnökválasztást kell kiírni, azon még vitatkoznak a jogászok, hogy ezen az új megmérettetésen elindulhat-e a jelenleg felfüggesztett államelnök.

Az elnöki feladatkört egy hónapra a szenátus elnöke, Nicolae Vacaroiu ellenzéki szociáldemokrata szenátor vette át.